Na srečanju naj bi sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu postavili ultimat za sklenitev prekinitve ognja, ki naj bi ga pripravljali tudi ob robu četrtkove mednarodne konference o Somaliji v Londonu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po navedbah neimenovanih diplomatov je ena od idej predstavnikov držav prijateljic Sirije od al Asada zahtevati, naj se v roku 72 ur ali ukloni ali pa se bo soočil z ukrepi, ki naj bi obsegali tudi strožje sankcije.

Poleg tega naj bi razpravljali o načinih za nadaljnjo osamitev al Asada in njegovega ožjega kroga sodelavcev ter o krepitvi sodelovanja s sirsko opozicijo in pomoči le-tej pri pripravah na morebitno tranzicijo v demokracijo.

Britanski zunanji minister William Hague je sicer v četrtek v Londonu dejal, da si bo Velika Britanija danes prizadevala za zaostritev diplomatskih in gospodarskih sankcij proti Siriji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je medtem dejala, da je cilj srečanja dati al Asadu jasno vedeti, da je moralna obveza njegovega režima, da preneha z obstreljevanjem območij, kjer živijo civilisti, in dovoli dostavo humanitarne pomoči.

Slovenijo bo na današnjem srečanju zastopal Igor Pogačar v vlogi koordinatorja za slovenske aktivnosti na območju Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, so sporočili iz slovenskega zunanjega ministrstva.

V Tunis medtem ne bodo prišli predstavniki zaveznic sirskega režima, Rusije in Kitajske.