Priče so danes pred sodiščem govorile o okoliščinah prenosa upravljavskih pravic hrvaške vlade v družbi Ina na njenega strateškega partnerja Mol v letih 2008 in 2009.

Odvetnik Zoran Marković, ki ga je hrvaške vlada najela kot pravnika pri spremembah pogodbe z Molom, je dejal, da je madžarskih partner zahteval večino članov v nadzornem odboru, potem ko je svoj delež v Ini zvišal s 25 na 47 odstotkov. Kot je dodal, je bil ob tem presenečen le nad hitrostjo, s katero je vlada sprejela zahtevo madžarske strani.

Marković je zanikal, da je bil pri delu na omenjeni pogodbi v stiku s Sanaderjem. Za odvetniške storitve je od vlade dobil 2,7 milijona kun (približno 356.000 evrov).

Bivši direktor uprave za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Branko Horaček je medtem potrdil, da je na predlog nekdanjega ministra za gospodarstvo Damirja Polančeca sodeloval v delu pogajanj, ki so potekala glede izločitve plinskega poslovanja iz Ine.

Horaček je dejal, da je Mol zahteval izločitev plinskega poslovanja zaradi izgub, ki so jih imeli v Ini pri tej energetski dejavnosti. Na koncu so o tem dosegli soglasje, ob določenih pogojih, je še spomnil Horaček.

Tožilstvo ga bremeni, da je prejel seset milijonov evrov podkupnine

Tožilstvo Sanaderja bremeni, da je od predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija prejel deset milijonov evrov podkupnine, da bi madžarski partner dobil upravljavske pravice v Ini, čeprav ni imel večinskega deleža. Obenem naj bi plinsko poslovanje izločili iz Ine v breme hrvaške države.

Sodnik Turudić je tudi danes večkrat opozoril Sanaderja, naj ne komentira pričanj, dokler ne dobi besede, na to pa mu je prepovedal, da bi se sploh oglasil oz. mu zagrozil, da ga bo odstranil iz sodne dvorane. "Ali govorim hrvaško ali madžarsko," je Turudić opozoril bivšega premiera, ki na narokih pogosto skače v besedo pričam ali sodniku. Sojenje je bilo sicer za več tednov prekinjeno zaradi operacije Turudićeve noge.

Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek

Sojenje bodo nadaljevali v četrtek, ko naj bi pričala predsednica sveta za varstvo konkurence Olgica Spevec, ki je spomladi 2009 opozorila na nesprejemljivost sprememb pogodbe z Molom.

Kmalu tudi sojenje v primeru Fimi-media

Sanaderja kmalu čaka tudi sojenje v primeru Fimi-media, v katerem je zaradi odtujitve najmanj 10 milijonov evrov iz državnih podjetij in institucij obtoženih več pravnih in fizičnih oseb, prvič pa tudi politična stranka - HDZ. Proti nekdanjemu hrvaškemu premieru poteka še nekaj preiskav zaradi domnevne korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.