V jutranjih urah je več deset tisoč demonstrantov po nabrežjih reke Moskve odkorakalo proti osrednjemu moskovskemu stadionu Lužniki, kjer so organizirali shod v podporo Putinovi predsedniški kandidaturi. Shod so simbolično priredili 23. februarja, ki v Rusiji velja za državni praznik - dan branilca domovine.

Na poti do stadiona so se demonstranti lahko okrepčali z brezplačnim vročim čajem in ruskimi pitami, ki so jim jih ponujali v šotorih, postavljenih v ta namen. V času demonstracij je policija zaprla dostop do nabrežij, po katerih so korakali Putinovi privrženci.

(Foto: Reuters)

Shoda na stadionu Lužniki, kjer se je po podatkih moskovske policije zbralo približno 130.000 demonstrantov, se je udeležil tudi Putin. Svojim podpornikom je v kratkem, vojaško obarvanem nagovoru dejal: "Bitka za Rusijo se nadaljuje, zmaga bo naša!"

Udeležence shoda je Putin po poročanju AFP označil za "prave branilce domovine", katere usoda je zapisana "s potom in krvjo".

"Nikomur ne bomo dovolili, da nam vsiljuje svojo voljo. Imamo svojo voljo, ki nam je vedno pomagala na poti do zmage. Smo zmagovalen narod. To je v naših genih. To je v našem genetskem kodu," je še izjavil Putin, s čimer je požel glasno odobravanje demonstrantov.

(Foto: Reuters)

S tovrstnimi demonstracijami želi ruska vlada popraviti slab vtis o javnomnenjski podpori vladajočemu režimu ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in Putina, ki so ga ustvarile protirežimske demonstracije. Te so Rusijo zajele po decembrskih parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovale številne nepravilnosti in zmaga Putinove stranke Enotna Rusija.

Ruska opozicija je kritična do shodov v podporo Putinu, saj opozarja, da se jih veliko javnih uslužbencev in študentov udeležuje na poziv delodajalcev ali profesorjev in ne na lastno pobudo. Vodja Putinove predvolilne kampanje Stanislav Govoruhin te govorice sicer odločno zavrača, še poroča AFP.