Pedersen je 22. julija lani streljanju Breivika na Utoyi uspel uiti. Kot je dejal, se mu zdi neprimerno, da bi strankarski tabor priredili na tem otoku, ki je v spominu mnogih še zmeraj sinonim za napad, ki je pretresel Norveško in svet.

Razlogi za tovrstno odločitev pa po poročanju tujih tiskovnih agencij niso zgolj moralne, pač pa tudi praktične narave. Na otočku Utoya, ki se nahaja 40 kilometrov severozahodno od Osla, namreč trenutno potekajo obnovitvena dela. Jedilnica na otoku, v kateri je umrlo mnogo žrtev, pa je v pripravi za rušenje.

Pedersen se je sicer kmalu po napadu zaobljubil, da se bo 60-letna tradicija poletnih zborovanj podmladka laburistov nadaljevala, kolikor se le da hitro, a je bilo takrat, kot je dejal danes, težko oceniti obseg dela in časa, ki bosta za prenovo potrebna.

Kot je dodal, cilj podmladka laburistov ostaja enak, tako da se bo sam zavzemal, da se nadaljnja poletna zborovanja dogajajo na Utoyi. Letos pa bodo 22. julija na otočku verjetno priredili zgolj slovesnost ob
obletnici napada.

Anders Behring Breivik je 22. julija lani najprej napadel poslopje norveške vlade, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, nato pa je odšel na otok Utoyja, kjer je streljal na pripadnike podmladka vladajoče norveške laburistične stranke in jih 69 ubil.

Kot je dejal, se je na ta način boril proti muslimanski invaziji na Evropo in večkulturni družbi. Sojenje 33-letnemu Breiviku naj bi se začelo 16. aprila.