Ministri Montijeve vlade, vključno z njim samim, so namreč v okviru premierovih ukrepov za povečanje transparentnosti upravljanja države pristali na objavo podatkov o svojem premoženju na spletnih straneh italijanske vlade. Spletna stran je bila v torek deležna tolikšnega obiska, da je prišlo do sesutja strežnika, poroča AFP.

V torek objavljeni podatki razkrivajo, da je v Montijevi vladi kar nekaj premožnih ministrov in ministric. Najpremožnejša je pravosodna ministrica Paola Severino, ki je lani prijavila za sedem milijonov evrov prihodkov, od česar je plačala okoli štiri milijone evrov dohodnine. Severinova je bila pred vstopom v vlado uspešna odvetnica.

"Ljudi, ki služijo denar in plačujejo davke, ne gre označevati za grešnike, temveč jih je potrebno spoštovati in jim ne zavidati," je ob tem poudarila Severinova.

"Najrevnejši" minister Montijeve vlade je na drugi strani minister za mednarodno sodelovanje Andrea Riccardi, ki je lani prijavil za 120.309 evrov prihodkov.

Poročilo pa razkriva tudi podrobnosti o naravi premoženja ministrov. Italijani tako sedaj med drugim vedo, da ima italijanski zunanji minister Giulio Terzi v lasti motor znamke Harley Davidson.

Monti se je na čelo italijanske vlade, kjer je zamenjal kontroverznega nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija, sicer povzpel novembra lani. Njegova tehnična vlada ima nalogo oživiti italijansko gospodarstvo in preprečiti finančni zlom države.