Neznani napadalci so najprej detonirali bombo ob cesti blizu Suhumija, ko je šla mimo kolona vozil, v kateri so bili Ankvab in njegovi spremljevalci. Oboroženi napadalci so potem začeli vozila obstreljevati s strelnim orožjem in obmetavati z granatami, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal vodja tamkajšnje varnostne službe Anri Bobua.

Abhazijska policija medtem že išče napadalce, ki naj bi po napadu zbežali proti bližnjim goram. To je bil sicer že šesti napad na voditelja te separatistične pokrajine, vendar napadov niso nikoli pojasnili oziroma našli napadalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ankvab je bil na položaj predsednika Abhazije izvoljen maja lani po smrti dotedanjega predsednika Sergeja Bagapša, že pred tem pa je bil eden vodilnih abhazijskih politikov.

Neodvisnost Abhazije sicer poleg Rusije, ki jo je priznala leta 2008 po petdnevni vojni z Gruzijo, priznavajo le še Venezuela, Nikaragva in tihomorska otoška državica Nauru. Večina mednarodne skupnosti ima Abhazijo za del Gruzije.