Rudd je novico naznanil na novinarski konferenci v Washingtonu, kjer se je srečal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton. "Resnica je, da ne morem še naprej opravljati nalog zunanjega ministra brez podpore premierke Gillardove. Zato menim, da je edino častno dejanje, da odstopim," je dejal Rudd in pojasnil, da bo več o svoji prihodnosti sporočil po vrnitvi iz ZDA, kar naj bi bilo že prihodnji teden.

Ambiciozna Gillardova je junija 2010 Rudda "izrinila" s položaja premiera in vodje laburistov, češ da stranka pod njegovim vodstvom ne bo mogla zmagati na parlamentarnih volitvah. Po zamenjavi je sicer tesno zmagala na volitvah avgusta 2010, a od tedaj se stranka sooča s padanjem podpore v javnomnenjskih raziskavah.

Že več tednov pa se pojavljajo ugibanja, ali se utegne prav Rudd oziroma kdo izmed ostalih politikov zoperstaviti Gillardovi in se nato znova povzpeti na čelo stranke in vlade. Naslednje redne parlamentarne volitve so v Avstraliji sicer predvidene leta 2013, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Ruddovo odločitev, da odstopi kot zunanji minister, se je medtem odzvala premierka Gillardova. V kratki izjavi je izrazila razočaranje, ker se Rudd z njo ni osebno pogovoril o odstopu.

Več o svojih načrtih namerava Gillardova razkriti na četrtkovi novinarski konferenci, ko naj bi po poročanju televizije Sky News napovedala, da bodo laburisti že v ponedeljek glasovali o novem vodstvu.