Poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen, je danes priznal, da se je incident zgodil v ponedeljek zvečer, in se opravičil Afganistancem. Dejal je še, da zažiganje Koranov ni bilo namerno in da so ga preprečili takoj, ko so ugotovili, za kaj gre, ni pa pojasnil, kaj natanko se je zgodilo.

Opravičil se je tudi ameriški obrambni sekretar Leon Panetta, ki je obljubil uvedbo preiskave.

"Dogodek preiskujemo in sprejemamo ukrepe, s katerimi naj bi preprečili, da se kaj podobnega ne bo zgodilo nikoli več," je še zatrdil Allen.

Zaradi informacij o zažiganju Koranov se je pred letalskim oporiščem danes zbralo skoraj 3000 Afganistancev, ki so protestirali proti uničevanju Koranov. Med drugim so metali molotovke, zaradi katerih so zagorela ena od vrat v oporišče.

"Smrt Američanom" in "Smrt nevernikom" so vzklikali jezni protestniki med obleganjem oporišča, varnostniki pa so množico skušali razgnati z gumijastimi naboji, ki so jih med Afganistance pošiljali s streli z nadzornega stolpa. Pri tem je bil eden od protestnikov ranjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva je dejal, da so zaradi protestov na območje oporišča napotili dodatne pripadnike varnostnih sil. Protestnike jim je uspelo obvladati, pozno popoldne pa so se demonstracije zaključile, je še dejal.

O protestih so danes poročali tudi iz kabulske četrti Pul e šarki, kjer naj bi se zbralo okoli 500 ljudi. Po navedbah policije so protesti zdaj pod nadzorom.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je v sporočilu za javnost ostro obsodil sežiganje Koranov in imenoval skupino, ki bo preiskala incident.

Dogodek so obsodili tudi talibani. "Odkar so Američani napadli Afganistan, so že desetkrat tako necivilizirano oskrunili sveta prepričanja muslimanov," so v izjavi zapisali talibani, ki so pozvali organizacije za človekove pravice, naj preprečijo takšna dejanja in kaznujejo vpletene kriminalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.