Zaradi nasilja zaprtih več volišč na jugu

Predvsem na jugu države, kjer nekatere dele ozemlja nadzirajo separatisti, ki si prizadevajo za odcepitev južnega dela Jemna, druge pa predstavniki teroristične mreže Al Kaida, je prišlo do obstreljevanja med varnostnimi silami in različnimi političnimi skupinami. V nasilju je umrlo najmanj devet ljudi, več deset jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi nasilja so ostala zaprta številna volišča na jugu, v največjem jemenskem pristanišču Aden so zaradi napadov zaprli polovico volišč, en otrok je v nasilju v tem mestu izgubil življenje.

Volišče v jugovzhodnem jemenskem mestu Mukala so medtem v protestu proti volitvam napadli separatistični uporniki. V napadu je bil ubit en vojak, ki naj bi zagotavljal varnost na volišču, dva napadalca pa sta bila ranjena.

Al Kaida ljudem preprečuje glasovanje

V mestu Sindšibar in nekaterih krajih province Abidžan naj bi medtem predstavniki Al Kaide ljudem preprečili glasovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi na severu države, oporišču šiitskih upornikov, so številna volišča ostala zaprta ali prazna.

Glasovanje v glavnem mestu Sana in provincah Marib in Taiz je medtem potekalo mirno. Nemška tiskovna agencija je poročala, da so volivci v dolgih vrstah pred volišči mirno čakali na oddajo glasu.

Napeto vzdušje v 24,7-milijonski državi sicer vlada že nekaj dni, saj so separatistični uporniki na jugu države še pred začetkom volitev z napadi na volišča skušali izraziti protest proti slednjim. Volitve sta bojkotirali največji opozicijski stranki, Južno gibanje, ki si prizadeva za odcepitev južnega dela države, in šiitski protirežimski uporniki.

Poleg tega se številni Jemenci ne strinjajo z načinom izvedbe volitev, saj na njih nastopa le en kandidat, za njihovo veljavnost pa ni določena minimalna udeležba. A glavni voditelji uporov proti dosedanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki so se začeli januarja 2011, so Jemence pozvali, naj na volitvah podprejo Hadija, poroča AFP.

Končala se bo 33-letna vladavina Saleha

Slednji je ob oddaji glasu v prestolnici dejal, da je bil današnji dan za Jemen zgodovinski. "Preteklost bomo pustili za nami in obrnili novo stran, na kateri bomo pisali novo prihodnost," je dejal Hadi.

Izidi volitev bodo predvidoma znani v prihodnjih dveh dneh, četudi si lahko državna volilna komisija po jemenski zakonodaji za njihovo objavo vzame tudi do deset dni časa.

Analitiki sicer velik pomen pripisujejo volilni udeležbi, saj bo po slednji moč oceniti podporo kolikšnega dela prebivalstva prebivalstva dejansko uživa 66-letni Hadi, dolgoletni Salehov namestnik, član njegove stranke Splošni ljudski kongres in edini kandidat na volitvah.

Z imenovanjem Hadija na položaj začasnega predsednika se bo končala 33-letna vladavina Saleha, ki je po dolgotrajnih množičnih protivladnih protestih in prelivanju krvi na ulicah jemenskih mest novembra lani pristal na dogovor o predaji oblasti.

V skladu z dogovorom je Saleh v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki odstopil s položaja in vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Hadiju. Ta bo državo vodil naslednji dve leti, čemur bodo sledile predsedniške in parlamentarne volitve.