Pred srečanjem v predsedniški rezidenci Gorki v predmestju Moskve je Medvedjev izjavil, da je treba določiti, kako se bo razvijal ruski politični sistem, zaradi česar se tudi sestaja z opozicijo. Med osebnostmi, ki jih je danes sprejel Medvedjev, so bili med drugim nekdanji premier Boris Nemcov in vodja levičarskega gibanja Sergej Udalcov.

Slednji je po srečanju povedal, da so lahko opozicijskih voditelji Medvedjevu podali številne pripombe in izpostavili nujnost liberalizacije političnega sistema. A kakega preboja po besedah Udalcova niso dosegli. Tudi Nemcov je bil s srečanjem zadovoljen, a je prav tako poudaril, da "ni bilo nobene senzacije", poročajo tuje tiskovne agencije.

Medvedjev je že pred časom predlagal politične reforme, ki naj bi med drugim olajšale oblikovanje oz. registracijo političnih strank ter razrahljale postopke za kandidaturo za predsedniške volitve. Kot je dejal Udalcov, naj bi vlada in opozicija oblikovali skupno delovno skupino, ki naj bi preučila omenjena vprašanja.

Do reform, ki jih je predlagal Medvedjev, pa v Rusiji vsekakor ne bo prišlo pred predsedniškimi volitvami 4. marca. Opazovalci poleg tega ocenjujejo, da je Medvedjev, odkar se je v korist Putina odpovedal kandidaturi za drugi predsedniški mandat, občutno izgubil na vplivu v državi.

Sicer je Nemcov Medvedjevu na današnjem sestanku po lastnih navedbah predal tudi seznam 37 ljudi, pri katerih gre po mnenju opozicije za politične zapornike, zaradi česar zahtevajo njihovo izpustitev. Med njimi je nekdanji naftni mogotec Mihail Hodorkovski.

Tudi osvoboditev političnih zapornikov je ena glavnih zahtev raznovrstnih opozicijskih strank, ki že od decembra v Moskvi organizirajo množične proteste proti Kremlju oz. Putinu.