Kot so sporočili v Ženevi, se ICRC že nekaj časa pogaja tako s sirskimi oblastmi kot opozicijskimi skupinami, šele pred kratkim pa so začeli prizadevanja za vzpostavitev prekinitve ognja. Ta naj bi sirskemu Rdečemu polmesecu in ICRC omogočila dostop do ljudi v stiski.

Podrobnosti v ICRC niso navedli, so pa dali vedeti, da cilj pogajanj ni razrešiti političnega razkola med vlado in opozicijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od začetka vstaje v Siriji pred 11 meseci je po nekaterih trditvah sirske opozicije umrlo že več kot 7400 ljudi. Te številke ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Sirija skoraj vsem tujim novinarjem in človekoljubnim organizacijam prepovedala vstop v državo.

Nove smrtne žrtve je nasilje v Siriji terjalo tudi danes. Režimske sile naj bi danes po navedbah aktivistov krepile navzočnost v Damasku in osrednjih delih države s ciljem preprečiti protivladne proteste. Med drugim naj bi poslale tanke in druge okrepitve proti Homsu, ki ga silovito obstreljujejo že več kot dva tedna.

Sirski predsednik Bašar al Asad je medtem danes tujino obtožil, da "financira oborožene teroristične skupine" s ciljem destabilizacije Sirije in blokade vsakršne politične rešitve krize. Al Asad, ki kljub protestom že mesece vztraja na predsedniškem položaju, je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana slednje izjavil na srečanju z vodjo zunanjepolitičnega odbora ruske dume Aleksejem Puškovom.