Nemška koalicija in opozicija sta v nedeljo dosegli dogovor, da bo novi nemški predsednik Joachim Gauck. Njegova izvolitev za enajstega predsednika Nemčije 18. marca bo tako bolj ali manj le formalnost.

Borca za človekove pravice iz Vzhodne Nemčije je za svojega kandidata za predsednika predlagala največja nemška opozicijska stranka SDP, podpirali pa so ga tudi Zeleni. V nedeljo so ga nato podprli še koalicijski liberalci (FDP), medtem ko so mu vladajoči krščanski demokrati (CDU) sprva nasprotovali.

V nedeljo zvečer sta nato koalicija in opozicija vendarle dosegli dogovor o novem predsedniku, tako da 72-letnega Gaucka zdaj podpirajo vse večje nemške stranke. Bi pa naj manjša opozicijska stranka Levica razmišljala o lastnem kandidatu.

A kot danes poroča dpa, je zaradi Gaucka v vladajoči koaliciji nastal globok razkol. FDP naj bi tako grozila kazen, ker je kljub nasprotovanju kanclerke Angela Merkel in njene CDU podprl Gaucka, dpa povzema neimenovane vire. Med drugim naj bi se v CDU že odločili, da se v prihodnje ne bodo več ozirali na izredno nizko podporo FDP v javnosti.

Gauck se je za položaj nemškega predsednika potegoval že leta 2010, a ga je takrat porazil kandidat črno-rumene koalicije Christian Wulff. Takratno glasovanje je bilo precejšnja sramota za Merklovo, ki je Wulffa tako rekoč osebno izbrala in odločno podprla, saj so proti njemu glasovali tudi nekateri člani CDU in FDP.

Vendar je ta v petek odstopil s tega položaja, potem ko je tožilstvo v Hannovru v četrtek bundestag zaprosilo za odvzem imunitete Wulffu zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška.

Sodeč po najnovejših javnomnenjskih raziskavah Gaucka za novega predsednika sedaj podpira večina Nemcev, še piše dpa.

Gauck je politično neodvisen protestantski pastor iz Rostocka, ki ga je vzhodnonemški režim označil za "nepopravljivega protikomunista". V nekdanji Nemški demokratični republiki se je uveljavil kot borec za človekove pravice, pozneje pa je deset let vodil t. i. Gauckov urad, kjer so lahko žrtve Stasija prišle do svojih pogosto poškodovanih tajnih arhivov.