Gre za drugi večji dvig plač pri elektronskem gigantu v manj kot enem letu, njihove tovarne pa si bodo na pobudo Appla kmalu pod drobnogled vzeli tudi ogledniki Ameriške zveze za pravično delo. Neprestana poročila o smrtih in nesrečah v Foxconnovih tovarnah so načela zgled brezhibnosti, ki ga je želel gojiti Apple.

Poleg Appla so pri Foxconnu elektronske dele izdelovali tudi za Hewlett-Packard, Microsoft in Dell, a se ta podjetja na svojo povezavo s Foxconnom še niso odzvala.

Izvršni direktor Appla Tim Cook je prejšnji teden povedal, da so delavni pogoji izredno pomembni za Apple in da ima vsak delavec pravico do pravičnega in varnega delavnega okolja. Pri Applu pa so medijem omogočili tudi vstop v Foxconnove tovarne. Poročilo bo predvajano v torek na ABC Newsovi oddaji Nightline.

Delavci v Foxconnovih tovarnah delajo šest ali sedem dni na teden, delavnik pa lahko znaša do 14 ur, v preteklosti pa so poročali tudi o 35-urnih izmenah. Po dvigu plač za 25 odstotkov, ki bo veljal za delo od 1. februarja dalje, bodo plače znašale med 1800 do 2500 juenov (215 do 299 evrov) na mesec.