Vojaki, ki so bili prepričani v svojo temeljno vlogo v projektih, so se zavezali k molčečnosti, ne da bi vedeli, kakšne posledice bo imela prisotnost pri jedrskih eksplozijah na njihovo zdravstveno stanje.

V operaciji Puščavski kamen, ki se je odvijala v Nevadi, je bilo sevanju izpostavljenih na tisoče marincev prostovoljcev, pa tudi civilistvov, ki se dogajanja sploh niso zavedali. Poskusi so trajali vse do leta 1962, tako dolgo, da je bilo po končani vojni več kot 400 tisoč "atomskih veteranov", med katerimi jih več kot polovica ni služila niti v Hirošimi niti v Nagasakiju.

James D. Tyler je eden izmed njih. Ko je bil star 18 let je sodeloval v preizkušanju bomb še s 14 tisoč trugimi marinci. Prisoten je bil ob 29 eksplozijah. Svoje spomine je delil z medijem Daily Mirror in povedal, da je bil takrat med redkimi srečneži, ki ni imel posledic sevanja. Ni bruhal, ni mu bilo slabo, ni dobil raka, pa tudi njegovi potomci se niso rodili deformirani.

Radij sevanja je bil 1600 kilometrov

A kljub temu so v poskusu devetindvajsetih eksplozij v ozračje spustili toliko sevanja, da bi s tem lahko povzročili na tisoče primerov levkemije in raka ščitnice. Sevanje pa se je raztezalo do 1600 kilometrov daleč.