Reforma daje podjetjem spodbude za zaposlovanje, med drugim davčne olajšave za zaposlovanje mladih. Znižuje zgornjo mejo odpravnine s plačila za 45 dni za vsako leto zaposlitve na plačilo za 33 dni za vsako leto zaposlitve, pri čemer pa spremembe ne bodo veljale za nazaj, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Podjetja v težavah bodo lahko odstopila od kolektivnih pogodb, ki so jih sklenila s sindikati, in bodo lahko bolj prožna pri razporejanju dela, delovnih nalog in plačila, odvisno od tega, kakšno bo stanje v gospodarstvu in podjetju.

Obdobje, v katerem lahko delavec za posameznega delodajalca dela po pogodbi za določen čas, se z do treh let skrajšuje na do dve leti. V Španiji je po poročanju AP skoraj tretjina delovne sile na pogodbah za določen čas.

Podjetja z do 50 zaposlenimi bodo deležna davčne olajšave v višini 3000 evrov za zaposlovanje mlajših od 30 let, ki iščejo prvo zaposlitev. Stopnja brezposelnosti v Španiji dosega skoraj 23 odstotkov, pri čemer brezposelnost pri mlajših od 25 let bliža 48 odstotkom.

Podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je dejala, da je eden od ciljev reforme ta, da bi bilo odpuščanje zadnja možnost podjetij. Reformni paket je označila kot pomemben, daljnosežen in celovit.

Španski parlament bo le glasoval o sprejemu oz. zavrnitvi reforme, ne bo pa možno amandmiranje, še poroča AP.