Srbska vlada je v proračunu za letos ustvarila rezervacije za bančne garancije za posojila državnim podjetjem. To je imelo za posledico zvišanje javnofinančnega primanjkljaja nad 4,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), torej prek zgornje meje, določene s strani IMF. Srbija vztraja, da garancije v resnici ne predstavljajo porabe, medtem ko se predstavniki sklada s tem ne strinjajo.

Zaradi zapleta je IMF blokiral izplačilo prve tranše posojila tej balkanski državi, vredne 190 milijonov evrov. Septembra dogovorjeno posojilo je sicer v celoti vredno 1,1 milijarde dolarjev (828,5 milijona evrov). Delegacija IMF je, potem ko srbski premier Mirko Cvetković ni želel popustiti od svojih stališč, že zapustila Beograd.

Predstavniki sklada se bodo v Srbijo vrnili sredi leta; tedaj pa bodo znova ocenili položaj srbskega gospodarstva, so pojasnili v Cvetkovićevem uradu. Srbijo je gospodarska kriza močno prizadela, vladajoča koalicija pa pred majskimi volitvami ne kaže veliko volje za sprejetje nepopularnih reform.