Starši otrok, ki obiskujejo ruske šole, bodo morali sedaj do konca marca izbrati enega od šestih modulov v okviru novega predmeta, za katerega si želijo, da bi ga obiskovali njihovi otroci. Učitelji bodo nato do konca avgusta morali uskladiti urnike in izvedbene načrte.

Osnove religijske kulture in svetovne etike namreč obsegajo štiri verske module, in sicer osnove pravoslavja, judovstva, islama in budizma, ter dva posvetna - osnove svetovnih religij in osnove svetovne etike. Predavatelji verskih modulov bodo skladno s sprejetim odlokom predstavniki religij.

Po podatkih ruskega ministrstva za izobraževanje je največ zanimanja za etiko, za katero se je odločilo 42 odstotkov staršev. Osnove pravoslavja je izbralo 30 odstotkov, osnove svetovnih religij 18 odstotkov, osnove islama devet, osnove budizma pa odstotek vprašanih.

Predstavniki ruskih verskih skupnosti so po lastnih besedah nad Putinovo odločitvijo glede vpeljave obveznega verskega pouka v šole presenečeni in menijo, da gre za del njegove predvolilne kampanje. Putin, ki je od leta 2000 do leta 2008 v Rusiji že zasedal predsedniški stolček, bo namreč na volitvah marca vnovič kandidiral za predsednika države.