Protestniki so pred dvema tednoma na aktivistični strani Change.org pričeli z zbiranjem podpisov za peticijo. S pobiranjem podpisov je začel Mark Shields, ki se ima za dolgoletno Applovo stranko, pravi pa, da je bil šokiran, ko je izvedel o nečloveških delovnih pogojih v mnogih tovarnah Applovih dobaviteljev. Peticija je vmes dobila že 200 tisoč podpisov.

Lobistična skupina za odgovornost korporacij SumOfUs.org je z vzporedno peticijo uspela zbrati dodatnih 50 tisoč podpisov. Obe skupini se nameravata združiti na protestih v torek.

Med glavnimi protestnimi točkami so najbolj prepoznavne Applove prodajalne v Washingtonu, New Yorku, San Franciscu, Londonu, Sydneyju in Bangalorju.

Že pred dnevi smo poročali o obupnih pogojih dela v Foxconnovih tovarnah, kjer izdelujejo velik del Applovih izdelkov. "Na Kitajskem imamo pregovor – ženske delajo kot moški, moški pa delajo kot stroji. Boljši izraz bi bil 'ženske delajo kot moški, moški pa kot živali'," je povedalo dekle, ki dela v tovarni. Dodala je, da redno dela 60 ur tedensko, pogosto pa še veliko nadur, da bi dobila večjo plačo. Dobi približno 160 evrov (1300 kitajskih yuanov) na mesec. "Tako dolgočasno je, ne morem več zdržati. Vsak dan gre takole: Grem z dela in padem v posteljo. Zjutraj vstanem in grem na delo. To je moja dnevna rutina in počutim se kot nekakšna žival."

Za delo pri ročni izdelavi iPadov 2, ki se v ZDA prodajajo od 499 dolarjev (376 evrov) navzgor, pri nas pa od 479 evrov, so delavci pri Foxconnu plačani en dolar na uro.