Do imenovanja nove vlade prihaja le dva dni po odstopu premierja Emila Boca. Ta se je za odstop odločil, ker želi, kot je pojasnil, "zmanjšati politične in socialne napetosti" v državi. Predsednik Traian Basescu je nato za novega premiera imenoval Ungureanuja, sicer dosedanjega vodjo zunanje obveščevalne službe (SIE).

Za novega finančnega ministra je novi premier danes imenoval Bogdana Dragoia, Lucian Bode pa bo vodil ministrstvo za gospodarstvo. Bode bo tudi pristojen za energetski sektor, ki je sicer eden ključnih sektorjev v pogajanjih o potrebnih reformah z Mednarodnim denarnim skladom. Obrambno ministrstvo bo prevzel Gabriel Oprea. Vsi novi ministri prihajajo iz vrst liberalnodemokratske stranke, sicer največje stranke v vladni koaliciji.

Ministrstvo za pravosodje bo še naprej vodil Catalin Predoiu, svoj položaj pa bosta obdržala tudi Leonard Orban na čelu ministrstva za evropske zadeve in Cristian Diaconescu na čelu zunanjega ministrstva.

"Nova vlada združuje mlade strokovnjake in izkušene profesionalce. Moja prednostna naloga bo gospodarska in politična stabilnost države," je poudaril Ungureanu. Ob tem je še dejal, da si njegova vlada zasluži zaupanje in je pripravljena dokazati, da gre za spremembo v generaciji politikov in načelih vladanja.

43-letni Ungureanu je sicer že ob imenovanju zatrdil, da "se bodo reforme nadaljevale", kot svojo "dodano vrednost" pa je izpostavil menedžerske izkušnje. Parlament bo o novi vladi glasoval v četrtek. Po pričakovanjih ima vladajoča koalicija ob podpori dveh manjših strank dovolj glasov podpore.