Demokrati so pohiteli s pohvalami na račun oglasa, republikanci pa prav tako pohiteli s kritikami. Eastwood je danes oboje zavrnil s trditvijo, da ni šlo za politični oglas, ampak le za zgodbo o ameriški trdoživosti oziroma vztrajnosti. "Ne da se nas nokavtirati. Vedno se postavimo nazaj na noge in ko se, bo svet slišal rohnenje naših motorjev. Ja, polčas je Amerika in drugi polčas se šele začenja," je v reklami povedal 81-letni Eastwood, ki je leta 2008 v filmu Gran Torino igral upokojenega avtomobilskega delavca v Detroitu.

Eastwood je morda mislil, kot je sporočil danes, da je šlo za sporočilo o ameriškem duhu, o vztrajnosti in ustvarjanju delovnih mest in sploh ne za politično sporočilo. Vendar pa demokrati reklamo označujejo za najboljše darilo predsedniku ZDA Baracku Obami in uničujočo kritiko vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja. Tako jo razumejo tudi republikanci, čeprav je Eastwood njihov. Od leta 1952 voli republikance, bil pa je tudi republikanski župan kalifornijskega mesta Carmel.

Nekdanji politični strateg predsednika Georgea Busha mlajšega Karl Rove je dejal, da gre za plačilo direktorjev ameriške avtomobilske industrije svojim političnim botrom v Washingtonu v slogu politike iz Chicaga, ki v ZDA velja za posebej umazanega. Iz Chicaga seveda prihaja tudi Obama, ki med svojo kampanjo ne pozabi omeniti, da je ameriška avtomobilska industrija danes spet na nogah po zaslugi državne pomoči in da so bili nekateri zelo proti temu. Romneyja, ki je bil odločen nasprotnik reševanja, mu niti ni potrebno imenovati.

Reševanje ameriške avtomobilske industrije je bil leta 2008 sicer najprej projekt administracije Roveovega šefa Georgea Busha, Obama pa se je leta 2009 znašel pred dilemo. Povečana proračunska poraba z reševanjem bank je bila izjemno nepriljubljena, vendar se je kljub temu odločil, da bo država pomagala z milijardami dolarjev pri nadzorovanem stečaju podjetij General Motors in Chrysler, ki je plačal za sporni oglas. Ford si je pomagal sam.

Industrija, ki je od leta 2008 v ZDA izgubila 400.000 delovnih mest, je po stečajih ustvarila 100.000 delovnih mest nazaj in spet ustvarja dobičke. Chrysler, ki ga je prevzel italijanski Fiat, je državno pomoč že odplačal z obrestmi, General Motors pa je na poti, da to stori. Demokrati opozarjajo, da je državni denar pomagal posredno obvarovati najmanj milijon delovnih mest. Republikanska predsedniška kampanja sloni na prepričevanju volivcev, da je Obama s povečevanjem porabe poslabšal gospodarske razmere v ZDA in ni naredil ničesar za nova delovna mesta.

Zato je ogorčenje Rovea in navdušenje demokratov razumljivo. Še posebej, ker v oglasu nastopa priljubljeni Eastwood s svojo prepričljivo pojavo in globokim resnim glasom. Ne glede na to, da v oglasu ni omembe nobene politične opcije, pa ga imajo oboji kot morda ključnega za razplet splošnih volitev novembra. Superbowl si je ogledalo 111 milijonov televizijskih gledalcev, oglase v polčasu malce manj, vendar pa ga je zaradi politične debate videlo veliko več kot sicer. Podobno kot pred leti "odpoved" modrca Janet Jackson med koncertom v polčasu.