Po besedah predstavnika češke vlade Jana Osuča potrebuje kabinet premiera Petra Nečasa več časa za globljo preučitev sporazuma. "Pod nobenimi pogoji ne smemo sprejeti, da bi bile državljanske svoboščine in prost dostop do informacij na kakršenkoli način ogroženi," je poudaril Nečas.

Češki mediji so na svojih spletnih straneh danes poročali, da so njihovi uredniki prejeli podroben seznam s podatki pomembnih politikov, vključno z njihovimi telefonskimi številkami in zasebnimi naslovi.

Popoldne je tudi sosednja Slovaška sporočila, da bo zamrznila proces ratifikacije Acte. Minister za gospodarstvo Juraj Miskov je ob tem dejal, da ne bo podprl sporazuma, ki bi lahko omejil človekove pravice in svoboščine. Pred nadaljevanjem postopka ratifikacije sporazuma pa je potrebna javna razprava, je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Češka in Slovaška sta januarja skupaj z 20 drugimi članicami EU podpisali Acto. Minuli teden je tudi Poljska zaustavila proces ratifikacije dokumenta.

Med podpisnicami sporazuma, katerega namen je zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva, je tudi Slovenija, ni pa med njimi denimo Nemčije. Po podpisu morajo Acto potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.