"Ne glede na to kar pravi levičarska relativistična ideologija, za nas vse civilizacije nimajo enake vrednosti,“ je povedal Gueant, ki je kot notranji minister dogovoren tudi za imigracijska vprašanja. Sporne besede je izrekel na srečanju študentov, ki se politično identificirajo s francosko desnico.

"Tiste, ki ščitijo človečnost, se nam zdijo bolj napredne od tistih, ki je ne. Tiste, ki branijo svobodo, enakost in bratstvo se nam zdijo več vredne od tistih, ki sprejemajo tiranijo, podrejenost žensk, socialno in etnično sovraštvo,“ je povedal med govorom in poudaril, da je potrebno "zaščititi našo civilizacijo“.

Francoska levica je govor že označila za Sarkozyjev poskus, da bi pred volitvami aprila in maja na svojo stran privlekel podpornike skrajno desničarske Nacionalne fronte. Harlem Desir, podpredsednik Socialistične stranke, je govor označil za "žalostno provokacijo s strani ministra, ki je zgolj nagovor Nacionalni fronti".

Sarkozyjevi zavezniki pa so izjave Gueanta hitro vzeli v bran. Obrambni minister Gerard Longuet je dejal, da je povsem "zdravorazumsko“, da se lahko civilizacije vrednostno razvrstijo na podlagi vrednot, kot so "spoštovanje osebnih pravic, zavračanje nasilja in ukinjanje smrtne kazni“.

Gueant je priseljevanje v Francijo v preteklosti že večkrat povezoval s kriminalom, prejšnji mesec pa je povedal, da je med priseljenci kar dva- do trikrat več prestopnikov. Aprila lani je rekel, da povečano število muslimanov za Francijo predstavlja "problem“.