Manal al Šerif je za CNN povedala, da se je najprej pritožila pri Splošnem prometnem direktoratu v Riadu, ko uradniki niso hoteli odobriti njene prošnje za pridobitev vozniškega dovoljenja. Potem ko v 90 dneh ni prejela odgovora, pa je novembra vložila tožbo proti njim.

"Samo ustvarjam pozitiven pritisk na uradnike, da nam odgovorijo. To bo spodbudilo več žensk, da poskusijo dobiti vozniško dovoljenje," je dejala Manal.

Specifični prometni zakoni, ki bi ženskam prepovedovali vožnjo, v Saudovi Arabiji ne obstajajo. Vendar pa so verske zapovedi pogosto interpretirane kot prepoved ženskih voznic. Takšne zapovedi ženskam tudi preprečujejo odpiranje bančnih računov, pridobitev potnih listov in celo izobraževanja brez spremstva moškega.

Al Šerifova je dejala, da so njen primer preusmerili na savdsko notranje ministrstvo, tamkajšnji uradniki pa zadeve niso hoteli komentirati.

Lanskega maja je al Šerifova devet dni preživela v priporu, potem ko so jo dobili za volanom. Zatem je prvič vložila prošnjo za pridobitev vozniškega dovoljenja, hitro pa je postala tudi ikona kampanje "Women2Drive", ki se bori za pravico žensk do vožnje in potovanj v Saudovi Arabiji. Veliko prahu je mati samohranilka dvignila tudi, ko je junija na YouTubu objavila video posnetek sebe za volanom, s tožbo pa, tako Šerifova, nadaljuje svoj boj.

V prometni nesreči v Saudovi Arabiji umrla ženska, ki se je borila proti prepovedi žensk voznic