Po nekaj urah iskanja po kitajskih vasicah so novinarji vendarle našli dekle, ki je zaposleno pri Foxconnu. Ta je potem, ko so ji zagotovili, da bo njena identiteta ostala skrita, spregovorila o situaciji v podjetju, ki sodeluje z tehnološkim gigantom Apple.

Dekle jim je razložilo njihovo "kulturo nadur" ter spregovorilo o slabi hrani, nizki plači, stresu in dejstvu, da se delavci počutijo kot živali. "Delavcem, ki se pritožijo, enostavno rečejo, da lahko gredo, če jim kaj ni všeč," pravi delavka in dodaja, da je na Kitajskem vedno nekdo, ki lahko prevzame tvoje mesto.

Ženske kot moški, moški kot živali

"Na Kitajskem imamo pregovor – ženske delajo kot moški, moški pa delajo kot stroji. Boljši izraz bi bil 'ženske delajo kot moški, moški pa kot živali'," razlaga dekle in nadaljuje, da sama redno dela 60 ur tedensko, pogosto pa še veliko nadur, da bi dobila večjo plačo. Dobi pa približno 160 evrov (1300 kitajskih yuanov) na mesec. "Tako dolgočasno je, ne morem več zdržati. Vsak dan gre takole: Grem z dela in padem v posteljo. Zjutraj vstanem in grem na delo. To je moja dnevna rutina in počutim se kot nekakšna žival."

Žival je beseda, ki jo mladenka pogosto omeni. Foxconn ni ravno živalski vrt ali kletka, vendar pa svoje delavce ustrezno nadzoruje. Novinarje CNN je popeljala v samski dom, kjer živi in se prehranjuje. Dejstvo je, da si njene izkušnje deli na tisoče obupanih delavcev, kitajski državni mediji pa so leta 2010 poročali o seriji samomorov Foxconnovih delavcev. Pred nekaj tedni so delavci znova zagrozili z valom samomorov.

Skrivnosten bel avtomobil

Zapeljali so se tudi mimo same tovarne, živahnega "mesta v malem", ki ga varujejo oboroženi stražarji. Delavci prihajajo in odhajajo v izmenah, ko so se jim novinarji želeli približati, pa so stekli stran.

"Na dan, ko smo snemali tam, nam je sledil skrivnosten bel avtomobil. Kamorkoli smo šli, je peljal za nami. Nato se je pridružil še en avtomobil. Ko smo se približali, da bi vprašali zakaj, nas je šofer popolnoma ignoriral. Ugotovili smo, da nas nadzoruje kitajska varnostna služba, kar je na Kitajskem dandanes pogosto," še pišejo pri CNN.