ZDA so se za zaprtje veleposlaništva z današnjim dnem in takojšen umik še preostalega diplomatskega osebja z veleposlanikom Robertom Fordom na čelu odločile zaradi resnih varnostnih groženj, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Washingtonu.

Kot so dodali, je namreč nasilje v Siriji nevarno poraslo, še posebej zaskrbljujoče pa je bilo obstreljevanje v Damasku konec decembra in v začetku januarja. V luči tega so ocenili, da svojega veleposlaništva ne morejo več ustrezno zaščititi.

Diplomatska rešitev

Ameriški predsednik Barack Obama je ob tem v pogovoru za televizijo NBC sicer izpostavil, da je treba konflikt v Siriji rešiti po diplomatski poti. Kot je poudaril, je situacija v Siriji drugačna od konflikta v Libiji, kjer so zahodne sile tudi z vojaškimi sredstvi prispevale k strmoglavljenju tamkajšnjega samodržca Moamerja Gadafija.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta po današnjem srečanju v Parizu napovedala oblikovanje kontaktne skupine za Sirijo. Podrobnosti o skupini zaenkrat nista razkrila.

Obenem sta izrazila "zgroženost" ob sobotni zavrnitvi resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN, ko sta veto nanjo vložili Rusija in Kitajska, dve stalni članici VS ZN. Voditelja Nemčije in Francije sta to danes označila kot "škandal". Zatrdila sta, da Sircev ne bodo pustili na cedilu in da se s to blokado mednarodne skupnosti ne bodo sprijaznili.

Britanci izrazili ogorčenje

Uradni London pa je danes v znak protesta zaradi nasilja v Siriji britanskega veleposlanika v Damasku poklical domov "na posvetovanja". Obenem so sirskega veleposlanika v Londonu pozvali na zunanje ministrstvo, kjer so mu izrazili svoje ogorčenje.

Protirežimske sile v Siriji pa medtem nadaljujejo s svojimi prizadevanji za zrušitev al Asadovega režima. Vojaški dezerterji, ki so v minulih mesecih zapustili sirsko vojsko in se pridružili vstaji proti al Asadu, so tako danes objavili oblikovanje visokega vojaškega sveta za "osvoboditev" države. Pod izjavo se je podpisal vodja novega sveta, general Mustafa Ahmed al Šejk - najvišji vojaški poveljnik med dosedanjimi dezerterji, ki je trenutno v Turčiji.

Kot ob tem dodaja AFP, zaenkrat sicer ni jasno, ali bo visoki vojaški svet nadziral dejavnosti uporniške Svobodne sirske vojske, ki po lastnih navedbah združuje kakih 40.000 dezerterjev in drugih borcev.

Samo danes kar 64 mrtvih

Samo danes je v nasilju v Siriji umrlo najmanj 64 ljudi, večina od njih na območju mesta Homs. Gre za enega od središč upora proti al Asadu, ki je tudi danes tarča silovitega napada s strani vladnih sil. Te so Homs sicer napadle že v soboto, ko je bilo po navedbah sirske opozicije ubitih okoli 230 ljudi, nasilje pa se je nadaljevalo tudi v nedeljo.

Minuli konec tedna je bil eden najbolj krvavih od začetka vstaje proti al Asadovemu režimu pred 11 meseci. Opozicijske skupine trdijo, da je bilo doslej v nasilju ubitih že precej več kot 6000 ljudi.