Mubarak je vse od aretacije aprila lani v priporu v vojaških bolnišnicah. Najprej je bil v Šarm el Šejku ob Rdečem morju, nato pa so ga premestili v vojaško bolnišnico v okolici Kaira. Na sodišče, kjer mu sodijo zaradi nasilja med lanskimi protesti, so ga doslej še vedno prinesli na nosilih.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, bodo Mubaraka namestili v bolnišničnem oddelku zapora Tora v Kairu. V tem zaporu je sicer zaprtih tudi okoli 50 predstavnikov njegovega režima. Po navedbah AP naj bi jih nekaj premestili v ostale zapore na območju Kaira. Med njimi naj bi bila tudi dva njegova sinova.

Mubaraku so začeli soditi 3. avgusta 2011. Egiptovsko državno tožilstvo je za Mubaraka zahtevalo smrtno kazen zaradi nasilnega obračunavanja s protirežimskimi protestniki med demonstracijami februarja lani, ki so ga prisilile k odstopu. Dotlej je umrlo več kot 850 protestnikov.

Poleg Mubaraka na zatožni klopi sicer sedi še deset ljudi - bivši notranji minister Habib al Adli in šest visokih policijskih častnikov, ki so obtoženi odgovornosti za nasilno zadušitev množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu. Med njimi sta tudi Mubarakova sinova Ala in Gamal in poslovnež Husein Salem, ki so obtoženi korupcije. Mubarak je obtožen obojega.

Umrlo dvanajst ljudi

Nasilje med protestniki in policijo se v Egiptu zaostruje že četrti dan. Na stotine policistov je danes blokiralo ceste, ki vodijo do prostorov notranjega ministrstva, protestniki pa jih obmetavajo s kamenjem in bencinskimi bombami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ulici Mansur, ki je osrednje prizorišče spopadov med protestniki in policisti, so slednji postavili betonski zid, na drugih ulicah pa so se zavarovali z bodečo žico. V svežem izbruhu nasilja, v katerem policisti uporabljajo solzivec in opozorilne strele, je doslej umrlo 12 ljudi.

Notranji minister Mohamed Ibrahim je prepričan, da protestniki želijo vdreti v prostore notranjega ministrstva. "Zaradi njihovega vztrajanja smo prisiljeni braniti ministrstvo," je dejal. Dodal je še, da policisti ne želijo raniti "revolucionarjev" med protestniki, a so se pripravljeni spopasti s tistimi, ki "želijo uničiti državo".

Protestniki sicer zanikajo, da želijo uničiti stavbo ministrstva. Poudarjajo, da se njihov protest odvija pred stavbo ministrstva, ker gre za vodstvo policije, ta pa naj bi bila kriva za krvave izgrede na stadionu v Port Saidu.

Začelo se je s tekmo

Nov val nasilja v Egiptu se je namreč začel v sredo, ko so v Port Saidu po nogometni tekmi navijači domačega zmagovalnega moštva Al Masri po sodnikovem žvižgu stekli na igrišče ter začeli metati kamenje, steklenice in molotovke na igralce in navijače poraženega moštva Al Ahli iz Kaira. Življenje je takrat izgubilo 74 ljudi.

Incident je sprožil bes med Egipčani, ki vojaško oblast obtožujejo nesposobnosti pri upravljanju države ter zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic. Menijo celo, da vojska namenoma spodbuja nemire, da bi upravičila svoj obstoj na oblasti.

Brez privržencev?

Ibrahim se je sicer danes odzval trudi na obtožbe, da ima nekdanji notranji minister al Adli, ki je obtožen uboja protestnikov proti Mubaraku, še vedno velik vpliv na politiko. "Adli je v ječi in na ministrstvu nima privržencev," je zagotovil Ibrahim.

Vrhovni svet oboroženih sil, ki ga vodi Husein Tantavi, je predajo oblasti v civilne roke obljubil po predsedniških volitvah konec junija. Kritiki pa menijo, da namerava vojaška oblast svoj vpliv ohraniti tudi po uradni predaji oblasti.