"Res je zelo mrzlo, a je vsaj sončno. In želel sem zagotoviti, da bo moj kandidat zmagal," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal eden od volivcev. Skupno sicer lahko na današnjih volitvah sodeluje 4,4 milijona volivcev.

Zmaga se glede na izide javnomnenjskih raziskav obeta Niinistu, saj naj bi zanj glasovalo prek 60 odstotkov Fincev. V prvem krogu volitev 22. januarja je dobil 37 odstotkov glasov, Haavisto pa nekaj manj kot 19 odstotkov.

63-letni Niinistö je bil finski finančni minister v času, ko je država prevzela evro, in za številne Fince še vedno predstavlja "avtoriteto na ekonomskem področju". Bil je tudi evropski poslanec in predsednik finskega parlamenta.

Deset let mlajši Haavisto, nekdanji okoljski minister, je deklarirani homoseksualec, ki uživa nekoliko večjo podporo med levo usmerjenimi volivci.

Njegov preboj v drugi krog volitev je bil presenečenje, saj je večina pričakovala, da bo to uspelo nekdanjemu zunanjemu ministru Paavu Vayrynenu iz Sredinske stranke, evroskeptiku, ki se zavzema za ponovno uvedbo finske marke.

Za nov predsedniški mandat se po dveh zaporednih mandatih ni mogla potegovati zelo priljubljena sedanja predsednica Tarja Halonen. Predsednik ima na Finskem sicer omejene pristojnosti, ki so se v zadnjih letih še zmanjšale, saj je večino pristojnosti s področja evropskih zadev prevzel premier.