Ovse je v poročilu tudi ocenil, da je hrvaška volilna komisija opravila svoje delo učinkovito in transparentno in da so volitve 4. decembra potekale mirno in brez večjih incidentov. Ovse ob tem dodaja, da ima Hrvaška pravni okvir, ki omogoča trden temelj za izvajanje demokratičnih volitev, obstajajo pa pomanjkljivosti, ko gre za podrobnosti. Manjka tudi jasnost pri določenih vprašanjih.

Ovse zato predlaga izboljšanje načina registracije kandidatov na volitvah, postopkov pri opazovanju volitev in določanju meja med volilnim enotami, s katerimi bi se hrvaške volitve še dodatno približali standardom Ovseja.

Ovse je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi večjega števila volivcev, kot je bilo polnoletnih oseb na seznamu prebivalstva leta 2011. Obenem izpostavlja, da med volivci obstaja široko soglasje, da je potrebno pravni okvir konsolidirati in uskladiti. Kot so še poudarili, so nova hrvaška pravila o financiranju volilnih kampanj zvišala transparentnost volilnega procesa.

Na hrvaških decembrskih volitvah je prepričljivo zmagala levosredinska koalicija, ki se je po osmih letih v opoziciji vrnila na oblast.