Pred Kremljem v ruski prestolnici tako danes poteka množični shod v podporo Putinu, ki se bo, sodeč po rezultatih javnomnenjskih anket, na predsedniških volitvah čez mesec dni znova zavihtel na mesto predsednika države. Na drugi strani reke Moskve so se pri minus 17 stopinjah Celzija danes zbrali protestniki, ki že od spornih parlamentarnih volitev 4. decembra zahtevajo menjavo oblasti v Rusiji ter Putinovo slovo. Shod nasprotnikov premiera poteka pod geslom Za poštene volitve.

"Ne bojimo se mraza. Bojimo se laži. Smo za poštene volitve," je za AFP izjavil 51-letni ruski poslovnež Mihail Matrozov, ki je na shod prišel skupaj s prijatelji. Na shodu opozicije so danes tudi prebrali resolucijo, v kateri so zahtevali reformo političnega sistema v Rusiji, volivce pa pozvali, naj na predsedniških volitvah ne podprejo Putina.

Resolucijo je prebral predstavnik opozicije Viktor Riškov. V njej pa po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zahtevajo tudi izpustitev vseh političnih zapornikov, razveljavitev decembrskih parlamentarnih volitev, odstop predsednika državne volilne komisije Vladimirja Čurova ter preiskavo njegovega delovanja. Ob tem so se že pojavile obtožbe, da so nekatere državne uslužbence, na primer učitelje in medicinske sestre, na današnjem shodu za podporo premieru plačali za izražanje podpore Putinu. Nekateri naj bi bili v udeležbo na prorežimskem zborovanju tudi prisiljeni.

Na omenjene navedbe se je danes odzval tudi 59-letni Putin, ki dopušča možnost izvajanja pritiska na javne uslužbence. "A pri tako velikem številu ljudi ni mogoče, da bi bili vsi prisiljeni," je dejal. Putin je ob tem izrazil veliko veselje, da se je shoda udeležilo veliko več ljudi, kot so pričakovali organizatorji. Ti so namreč napovedali 15.000 udeležencev. "Če bo organizator zaradi večjega števila moral plačati kazen, sem pripravljen prispevati denar," je dejal Putin.

Putin se bo na predsedniških volitvah 4. marca znova poskušal zavihteti na mesto, ki ga je zasedal že med letoma 2000 in 2008. Država se od parlamentarnih volitev decembra lani, ki so jih po mnenju opozicije in opazovalcev zaznamovale poneverbe, sooča z valom nezadovoljstva, kakršnemu vse od prihoda Putina na oblast še ni bila priča. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so protesti proti Putinu potekali tudi v drugih ruskih mestih. V Sankt Peterburgu se je tako zbralo okoli 5000 ljudi, manjši protesti pa so bili v nekaj več desetih mestih po vsej državi.