O novem vodji 133 let stare stranke na kongresu v Sevilli, ki se je začel v petek in se bo končal v nedeljo, odloča skoraj tisoč kandidatov. Dosedanji predsednik stranke, nekdanji premier Jose Luis Zapatero, se za vodenje stranke ne poteguje več in se je v petek tudi uradno poslovil s položaja generalnega sekretarja PSOE in od aktivne politike.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je izid glasovanja nemogoče napovedati, saj je podpora kandidatoma zelo izenačena. Kritiki pa obema očitajo, da stranki ne bosta dala možnosti za nov začetek, saj sta bila oba v preteklosti člana vlade.

Ta je bila deležna številnih kritik zaradi neučinkovitega spopadanja z gospodarsko in finančno krizo, ki je v zadnjih letih močno prizadela Španijo, to pa je bil tudi glavni razlog za poraz socialistov na volitvah.

60-letni Rubalcaba je bil premierski kandidat socialistov na novembrskih volitvah, v Zapaterovi vladi pa je bil tudi notranji minister in naj bi pomembno prispeval k temu, da se je baskovska separatistična organizacija Eta lani dokončno odpovedala oboroženemu boju za neodvisnost Baskije.

41-letna Chaconova, rojena v Kataloniji, pa je bila obrambna ministrica, ki javnosti najbolj ostala v spominu po svoji nosečnosti sredi mandata.