Zapatero je na 38. kongresu PSOE med drugim zavrnil očitke, da se je njegova vlada z "improvizacijo" odzvala na globoko gospodarsko in finančno krizo, je pa priznal, da je prepozno prepoznal obseg krize.

Bivši premier je sicer prepričan, da so bili deset milijard evrov vredni varčevalni ukrepi, ki jih je maja 2010 sprejela njegova vlada, nujno potrebni. Le tako je namreč lahko preprečil, da ni nadzor nad španskimi financami prevzela Evropska unija. Brez teh ukrepov bi se Španija znašla v istem položaju kot Grčija ali Portugalska, je opozoril.

51-letni Zapatero se je s tem tudi uradno poslovil s položaja generalnega sekretarja socialistične stranke in od aktivne politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

956 delegatov bo na kongresu stranke v soboto volilo Zapaterovega naslednika. Za položaj vodje španskih socialistov se potegujeta nekdanji podpredsednik vlade Alfredo Perez Rubalcaba in nekdanja obrambna ministrica Carme Chacon, ki bo, če bo izbrana, prva ženska na čelu katere od glavnih španskih strank.