Več deset tisoč protestnikov se je danes zbralo v mestih Hama in Idlib na severu, v provinci Dara na jugu in v provinci Damask. Zborovanja so potekala v spomin na pokol leta 1982, ko je režim očeta sedanjega predsednika Bašarja Asada v mestu Hama krvavo zatrl vstajo sunitskih islamistov in ubil med 10.000 in 40.000 ljudi.

Po začetku današnjih protestov so vladne sile začele streljati na zbrane v središču mesta Hama in ubile najmanj enega protestnika, tri pa ranile, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. O dveh smrtnih žrtvah so poročali iz province okoli glavnega mesta Damask, še najmanj pet ljudi, med njimi tudi otroci, pa naj bi življenje izgubili drugod po državi.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je v današnjem nasilju umrlo tudi devet pripadnikov sirske vojske v spopadih s Svobodno sirsko vojsko (FSA) v provinci Dara.

Od začetka tokratne vstaje marca lani je v Siriji po podatkih ZN umrlo najmanj 5000 ljudi, medtem ko je število ubitih po navedbah Sirske zveze za človekove pravice že doseglo najmanj 7191 smrtnih žrtev.