Italija je glede na danes sprejeto razsodbo kršila mednarodno pravo. Italijansko vrhovno sodišče je namreč po mnenju ICJ kršilo suverenost Nemčije, ko je leta 2008 razsodilo, da ima Italijan Luigi Ferrini pravico do odškodnine, ker so ga leta 1944 deportirali v Nemčijo, kjer je moral kot suženjski delavec delati v oborožitveni industriji. Nemčija in Italija sta spor pred ICJ bili od decembra 2008. Berlin se je takrat obrnil na sodišče, saj ga je zasul plaz tožb svojcev ali vdov italijanskih žrtev tretjega rajha.

Ti so zahtevali odškodnine za deportacije Italijanov in druga dejanja, ki so jih med drugo svetovno vojno zagrešile nemške sile, potem ko se je Italija septembra 1943 pridružila zaveznikom. Berlin je pred ICJ trdil, da je Rim, s tem ko je dovolil vlaganje tožb za odškodnine za zlorabe, ki so se zgodile med septembrom 1943 in majem 1945, pod vprašaj postavil nemški sistem povračil. Nemčija je od 50. let minulega stoletja izplačala več deset milijard dolarjev odškodnin. Prav tako je bil Berlin mnenja, da ta odločitev italijanskega vrhovnega sodišča ni upoštevala sodne imunitete, ki jo moderna Nemčija uživa v skladu z mednarodnim pravom.

Rim je na drugi strani trdil, da so imela italijanska sodišča pravico sprejemati tovrstne tožbe, saj so bile zlorabe, ki so jih zagrešile nemške sile med drugo svetovno vojno, "mednarodni zločini", ki imajo prednost pred imuniteto države. Berlin je današnjo odločitev ICJ že pozdravil. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da gre za dobro novico, saj je pravna jasnost v interesu vseh. Pri tem je poudaril, da odločitev Berlina, da se obrne na ICJ, ni bila uperjena proti žrtvam nacionalsocializma niti ni bil njegov namen pod vprašaj postavljati odgovornosti Nemčije za zločine v drugi svetovni vojni.

Rim je na drugi strani sporočil, da bo odločitev ICJ spoštoval, da pa namerava to vprašanje še naprej odpirati v dialogu z Berlinom. "Razsodbo ICJ spoštujemo," je zapisal italijanski zunanji minister Giulio Terzi. Dodal je, da njena vsebina ni v skladu s stališčem Italije, ponuja pa koristno razjasnitev, predvsem spričo napotka sodišča o pomenu pogajanj, s katerimi naj strani najdeta rešitev. ICJ je najvišji sodni organ Združenih narodov, pristojen pa je za reševanje sporov med državami. Njegove razsodbe so dokončne in za vpletene države obvezujoče.