Verniki se danes spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v tempelj. Vsaka mati je morala namreč po takratni postavi štirideseti dan po porodu sina odnesti v tempelj in ga darovati Bogu. S svečnico se v cerkvenem koledarju zaključuje božični čas.

V zvezi s tem praznikom so povezani različni slovenski pregovori. Eden med njimi, ki je aktualen v teh dneh, pravi: Ako na svečnico burja vleče, bo dobro leto, ako pa jug, bo slabo.

Kot še pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, bodo danes praznovali tudi 16. svetovni dan posvečenega življenja, ki ga je leta 1997 razglasil prejšnji papež Janez Pavel II. Gre za dan molitve za tiste, ki so se odločili za življenje v enem izmed katoliških redov ali skupnosti apostolskega življenja, saj je Jezusovo darovanje vzor vsake posvečene osebe, so pojasnili na škofovski konferenci.

Z mašami, pri katerih bodo obnovili redovniške zaobljube, bodo praznik obeležili po vseh slovenskih škofijah. Ljubljanski nadškof Anton Stres bo mašo vodil ob 15. uri v Ljubljani na Rakovniku, mariborski nadškof Marjan Turnšek pa istočasno v Slovenski Bistrici.