"Tovrstne trditve smo slišali že velikokrat. A Pakistan podpira vsako pobudo, ki se jo loti afganistanska vlada v iskanju miru," je dejala Rabanijeva, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je zatrdila, je za Pakistan "vsaka grožnja afganistanski neodvisnosti in suverenosti tudi grožnja obstoju Pakistana".

Omenjeno poročilo, ki se je pojavilo v javnosti ravno na predvečer obiska Rabanijeve v Kabulu, je močno zaznamovalo njeno srečanje z afganistanskimi predstavniki. Njen obisk je bil sicer namenjen predvsem otoplitvi odnosov med državama, ki so se še posebej skrhali septembra lani po umoru mirovnega posrednika Barhanudina Rabanija. Kabul, ki je že večkrat obtožil Islamabad, da podpira talibane, je takrat ta umor pripisal pakistanskim vohunom.

Poročilo, do katerega sta se dokopala časnik The Times in medijska mreža BBC, navaja, da pakistanske varnostne sile na skrivaj pomagajo afganistanskim talibanom, ki se nadejajo zmage po odhodu zahodnih sil iz dežele pod Hindukušem. Poročilo temelji na podlagi informacij, ki so jih pridobili od ujetih upornikov in so ga minuli mesec predali Natovim poveljnikom v Afganistanu.

Rabanijeva je danes v Kabulu pozvala, da bi obe državi presegli medsebojne razlike. "Pakistan in Afganistan se morata ozreti naprej v prihodnost, proti odnosom, ki bodo temeljili na medsebojnem zaupanju," je dejala.

Tudi afganistanski zunanji minister Zalmaj Rasul je dejal, da v regiji ne bo miru, če ne bo sodelovanja. "Pakistan igra ključno vlogo v mirovnem procesu v Afganistanu. Upam, da bo obisk ministrice Rabanijeve pomenil začetek dobrih odnosov med našima državama," je dodal, kot še navaja AFP.

Tajno poročilo Nata: Pakistan pomaga talibanom

Pakistanske varnostne sile na skrivaj pomagajo afganistanskim talibanom, ki se nadejajo zmage po odhodu zahodnih sil iz dežele pod Hindukušem, razkriva tajni dokument Nata, ki se je pojavil v javnosti. Pakistanski uradniki so doslej vedno zanikali, da bi Islamabad imel stike s talibani. Na poročilo se je Pakistan že ostro odzval.

Natovo poročilo, vpogled vanj sta pridobila časnik The Times in medijska mreža BBC, so pripravili na podlagi informacij, ki so jih pridobili od ujetih upornikov in so ga minuli mesec predali Natovim poveljnikom v Afganistanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poročilo so se odzvali tudi že v Natovih silah (Isaf) v Afganistanu. Natov poveljnik, poročnik Brian Badura je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da poročilo lahko predstavlja neko vrsto reprezentativnih vzorcev o stališčih talibanov in idejah, a je jasno, da gre za njihova stališča in ga ne bi smeli razlagati v smislu vojaškega napredka".

Podobno je za AFP dejal tiskovni predstavnik Isafa v Kabulu, podpolkovnik Jimmie Cummings. "Zaupen dokument je zbirka mnenj in idej talibanskih ujetnikov, ki temeljijo na njihovih izjavah v času ujetništva. Pomembno je razumeti ta kontekst, izredno pomembno pa je, da na podlagi komentarjev talibanov, ne delamo nobenih zaključkov," je še dejal.

Dokumenti v poročilu z naslov Država talibanov nakazujejo, da naj bi Islamabad prek pakistanske obveščevalne službe Isi bil "intimno vpleten" z uporniki. Po poročanju BBC poročilo temelji na dokumentih z okoli 27.000 zaslišanj več kot 4000 ujetih talibanov in operativcev teroristične mreže Al Kaida. Ti naj bi med drugim razkrili, da je Islamabad prek svetovnega spleta s pomočjo posrednikov in vohunov strateško svetoval talibanom v boju proti koalicijskim silam Zahoda v Afganistanu.

Isi ima podatke o dejavnostih talibanov in kje se nahajajo njihovi visoki predstavniki. Ti se redno srečujejo s predstavniki Isija, ki strateško svetujejo in prenašajo morebitne zaskrbljenosti pakistanske vlade, še navaja poročilo, ki hkrati izpostavlja, da so od zajetih sicer dobili zelo malo dokazov, da naj bi Islamabad talibanom pomagal tudi z orožjem.

Ameriško obrambno ministrstvo je že sporočilo, da poročila ne more komentirati, so pa izpostavili svoje bojazni glede Pakistana in njegovega vpliva na Afganistan.

"Nismo videli poročila, zato ga ne moremo komentirati," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Dodal je, da so bile ZDA že dolgo časa zaskrbljene zaradi stikov med elementi Isija in nekaterimi mrežami skrajnežev.

Tajno Natovo poročilo tudi razkriva, da je bilo lani zaznati nepričakovano velik interes, celo med člani afganistanske vlade, da se pridružijo talibanom. "Afganistanski civilisti pogosto dajejo prednost talibanski vladavini kot afganistanski vladi, kar je običajno rezultat vladne korupcije," razkriva poročilo. Dodaja, da so talibani namerno na nekaterih območjih popustljivi, da bi Natove sile vzpodbudili k hitrejšemu umiku, hkrati pa sklepajo lokalne posle z afganistanskimi silami, ki prevzemajo nadzor od Natovih sil.

Pakistan se je danes že ostro odzval na poročilo in ga označil za "neresnega" in "nevrednega komentiranja". "Če povem milo, je to neresno. Obvezani smo, da se ne vmešavamo v Afganistan in pričakujejo od ostalih držav, da se bodo strogo držale tega načela," je za AFP dejal tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva Abdul Basit.

Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har se bo sicer danes v Kabulu sestala z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Namen njenega obiska je otopliti odnose med državama, ki so se še posebej skrhali septembra lani po umor mirovnega posrednika Barhanudina Rabanija. Kabul, ki je že večkrat obtožil Islamabad, da podpira talibane, je takrat ta umor pripisal pakistanskim vohunom.