Ameriška ekipa odvetnikov, ki sodeluje z odvetniki žrtev po vsem svetu, je na Floridi vložila civilno tožbo v višini 460 milijonov dolarjev (352 milijonov evrov), z njo pa skušajo doseči odškodnino za potnike na Costi Concordii, poroča Guardian.

(Foto: Reuters)

Odvetnik Mitchell Proner iz New Yorka je na tiskovni konferenci na Floridi napovedal civilno tožbo, ponudbo Coste Cruises (da bi posameznemu potniku za izgubo prtljage in drugih stroškov namenili po 11 tisoč evrov odškodnine) pa označil za žaljivo.

"Sprejeti morajo odgovornost za svoja dejanja. Potnike so namenoma izpostavili tveganju. Prepričani smo v zmago na Floridi, nadaljevali bomo s primerom, in to brez strahu, na koncu ne bodo niti vedeli, kaj se dogaja z njimi … kakor jim ni bilo jasno na Concordii," je povedal predstavnikom medijev.

Odvetniška filma Proner & Proner se je v preteklosti sicer že ukvarjala z velikimi primeri, saj so si za delavce (ki so trpeli za zdravstvenimi problemi) na "točki nič" po napadih na svetovni trgovinski center leta 2001 priborili več milijonov dolarjev odškodnine, tožili pa so tudi v primeru razlitja nafte podjetja BP v Mehiškem zalivu.

S tožbo se strinja tudi italijanska agencija za varovanje potrošnikov Codacons. Njen predsednik Carlo Rienzi je dejal: "Vsi, ki so bili na ladji, si zaslužijo odškodnino, a ne le za materialno škodo, ampak tudi za preživet strah in trpljenje."

V tožbi, ki so jo vložili na Floridi, zahtevajo deset milijonov dolarjev odškodnine za osebno škodo in pa 450 milijonov dolarjev za kazensko škodo za šest potnikov – dva ameriška para in enega italijanskega. "Ne morete si predstavljati, kako nas je bilo strah,“ je pojasnil 70-letni Ernesto Carusotti. "Posadka ni imela izkušenj z reševanjem, niso vedeli, kaj storiti. Pol ure smo izgubili z ukvarjanjem s čolnom, še pol pa, da smo uspeli priti na drugi del ladje.“

Prejšnji teden so potniki od podjetja Costa Cruises prejeli pismo, v katerem so jim ponujali 11 tisoč evrov kompenzacije.

(Foto: AP)

V razbitinah so do sedaj našli 17 trupel, vsaj ducat ljudi še pogrešajo, med njimi tudi petletno deklico in njenega očeta. Iskalno akcijo pa so včeraj tudi uradno zaključili, saj potapljačem v potopljenem delu ladje ne morejo več zagotoviti ustrezne varnosti, se bo pa iskanje nadaljevalo v delu ladje nad gladino in tudi na morskem dnu.