Ameriška državna sekretarka Clintonova je v ponedeljek zahtevala, naj Varnostni svet ukrepa in napovedala nadaljevanje pritiska na Rusijo.

Upor proti predsedniku Bašarju al Asadu se je začel lani marca in je od takrat po podatkih ZN zahteval že več kot 5400 življenj, čeprav se je to število verjetno že povečalo. Samo v nedeljo je bilo ubitih še najmanj 80 ljudi, v ponedeljek pa okoli 96, od tega je bila po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice okoli polovica civilistov. Opozicijski Nacionalni svet sicer poroča, da je Asadov režim okrepil nasilje v času prizadevanj za potrditev resolucije.

V New Yorku se mudi tudi vodja sirijske opozicije Burhan Galiun, ki se je sestal z ruskimi in drugimi diplomati in dejal, da Rusi očitno niso zadovoljni, ker opozicija zavrača predlog o brezpogojnem začetku pogajanj opozicije in Asadovega režima v Moskvi.

Rusija z orožjem oskrbuje Damask in za zdaj vztraja pri podpori Asadu, s tem ko zavrača predlog resolucije, ki zahteva njegov odstop. Oblast bi začasno prevzel njegov namestnik, ki bi sklical vlado narodne enotnosti. Za Rusijo je predlog nesprejemljiv, ker zahteva Asadov odstop pred začetkom pogajanj in poziva članice ZN, naj Damasku ne prodajajo orožja.

Na podporo Rusov ni računati

Rusko zunanje ministrstvo je v ponedeljek zvečer v sporočilu za javnost znova poudarilo, da ne bodo podprli predloga resolucije, so pa predstavnike sirske opozicije in vlade povabili na neformalna pogajanja v Moskvo. Stanje v pogajanjih pa je z zapisom na družbenem omrežju twitter ponazoril danes tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Genadi Gatilov. "Zahodni osnutek resolucije o Siriji ne vodi k iskanju kompromisa. Prizadevanje za to resolucijo predstavlja pot do državljanske vojne," je zapisal Gatilov.

Po današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki se bo sestal v poznih večernih urah po srednjeevropskem času, se bodo pogajanja nadaljevala, o resoluciji pa naj ne bi glasovali pred četrtkom ali petkom.

Clintonova je v ponedeljek zatrdila, da ni nobenega razloga za odlašanje in je potrebno nujno ustaviti nasilje. Enako sporočajo tudi Britanci in Francozi. Podporniki resolucije naj bi imeli na svoji strani 10 od 15 članic VS ZN. To pomeni, da lahko izsilijo glasovanje ter Rusijo in morda tudi Kitajsko prisilijo v podoben veto, kot sta ga dali na podoben predlog resolucije lani oktobra. To ne bi bilo koristno, čeprav je za ZDA al Asad, kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, že zgodovina in je le vprašanje časa je, kdaj bo moral s položaja.

Dogajanje, seveda, spremlja tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je danes med obiskom v Jordaniji pozval VS ZN, naj preseže razlike glede Sirije ter okrepi pritisk za končanje prelivanja krvi v tej državi. Po Banovih besedah mora biti VS ZN v tem trenutku enoten, govoriti in ukrepati mora na jasen način ter pri tem spoštovati želje mednarodne skupnosti in sirskega naroda, ki hrepeni po svobodi.