"Protestiramo zaradi odločitve vlade, da za sprejemanje pomembnih zakonov uporabi prehitevalni pas, s čimer je opoziciji preprečila, da bi prišla do besede," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob današnji napovedi bojkota pojasnil visok predstavnik USL Victor Ponta.

V USL poleg tega opozarjajo, da desnosredinska vlada zavrača vsak dialog o nezadovoljstvu ljudi z njihovim gmotnim položajem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Romuniji so se do minulega petka skoraj dva tedna vsak dan vrstili množični protesti proti varčevalnim ukrepom vlade.

Opozicijski poslanci - v zavezništvu so zbrani liberalci (PNL) in socialisti (PSD) - tako od srede pri delu parlamenta ne bodo sodelovali in se ne bodo udeleževali sej, bodo pa prisotni v poslopju parlamenta. Pri bojkotu bodo vztrajali, dokler se vlada premiera Emila Boca ne odloči za odstop in razpis predčasnih volitev.

Vladajoči liberalni demokrati so na odločitev opozicije odgovorili, da imajo tudi ob bojkotu dovolj glasov za sprejemanje zakonov. Redne parlamentarne volitve sicer Romune čakajo novembra letos, lokalne volitve pa bodo potekale že junija. Liberalni demokrati so hoteli oboje volitev izvesti na isti dan, a je ustavno sodišče to možnost zavrnilo.