Viktorija Azarenka je v enem zamahu postala trojna kraljica. Prvič zmagovalka turnirja za grand slam, prvič prva na lestvici WTA in za mnoga leta prva športna kraljica Belorusije, kjer je na oblasti vsaj tako oblasten vladar, kot je bila kraljica Viktorija, Aleksander Lukašenko. Presenetljivo, da je med množico novinarjev (niti enega iz Belorusije) po zmagi Azarenkove nastala prava panika, saj se nikomur niti sanja ne o Belorusiji, kjer se menda igra samo hokej, ker tako hoče Lukašenko. Kar pa sploh ni res, Lukašenko igra in zelo podpira tenis.

Viktorji Azarenki se je zdelo najbolj pomembno, da je z zmagovalnega odra poslala ob starših zahvalo svoji babuški (babici), pri kateri je kot otrok preživela večino časa. Režim dela (nezaposlenosti v Belorusiji skoraj ne poznajo) namreč pod Lukašenkom delavcem narekuje stalno udarniško naprezanje na delovnih mestih, zato so vnuki pač prepuščeni babicam. Viktorija je blondinka in v visokih petah je izjemno atraktivna mlada dama. Toda njeni dolgi lasje bodo šli pod škarje - tako je za zmago Viktorija stavila s svojo ekipo. Zmago in 2,3 milijona dolarjev je Belorusinja s svojo ekipo proslavila v stilu pravih ruskih mužikov.

"Stuširali se bomo s šampanjcem, potem pa ples in veselica do jutra!" je takoj po zmagi najavila Viktorija. Zmaga Azarenkove je za tako imenovano nedemokratično in avtoritativno Belorusijo velika zgodba, ki jo bo morala številka ena letos še enkrat ponoviti na olimpijskih igrah v Londonu (igralo se bo seveda na travi, kjer je Kvitova skoraj nepremagljiva), kar ni samo športen, temveč tudi političen cilj. Njena zmaga ni samo zmaga nad Rusinjo Marijo Šarapovo, je tudi veličastna zmaga Minska nad vedno gospodujočo Moskvo in zato Marija ni samo kraljica, ampak tudi carica. Kar pa je najbolj presenetljivo, družina Šarapove izvira iz mesta Gomel, ki je sedaj v Belorusiji. In prav v Gomelu sedaj živi babica Viktorije Azarenke. In v Gomelu vsako leto na tradicionalnem turnirju sodelujejo tudi slovenski hokejisti.