Uresničitev Kalehbanijevih napovedi bi pomenila precejšnjo podražitev črnega zlata. V petek je denimo sod ameriške teksaške lahke nafte stal 99,56 dolarja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kalehbani je pojasnil, da lahko Iran, ki v EU izvozi 18 odstotkov svoje nafte, izpad Evrope v kratkoročnem smislu nadomestil z drugimi strankami, dolgoročno gledano pa država po njegovih besedah načrtuje razširitev domačih zmogljivosti za predelavo nafte v druge naftne produkte, s čimer bi zmanjšala izvoz surove nafte v tujino.

EU je embargo na iransko nafto napovedala minuli teden, s to sankcijo pa se je odzvala na sporen iranski jedrski program. Bruselj namreč čaka na vrnitev Teherana k pogajanjem o tem programu. Sankcije sicer vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana - dokončno naj bi stopil v veljavo julija - in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.

Mnogo iranskih poslancev je nato zahtevalo takojšnjo prepoved prodaje nafte v EU, saj naj bi se Evropa na ta način znašla v stiski - brez nafte bi ostala, še preden bi našla drugega uvoznika.