Scalfaro se rodil 9. septembra 1918 v Novari v Piemontu. Študiral je pravo na katoliški univerzi v Milanu. V politiko je stopil leta 1946, ko je bil izvoljen v parlament. Na čelo Demokrščanske stranke je prišel v času, ko je stranko ustanovil Alcide De Gaspari.

Bil je eden redkih italijanskih politikov, ki je v svoji politični karieri opravljal vse tri vodilne politične funkcije - predsednika države ter predsednika obeh domov italijanskega parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Scalfaro je bil v 80. letih, v času dveh mandatov socialista Bettina Craxija, tudi notranji minister Italije. Med letoma 1992 in 1999 je bil na čelu države, predsedniški položaj pa je prevzel od Francesca Cossige. Ob izteku predsedniškega mandata je postal dosmrtni senator.

V času svojega predsedniškega mandata si je kot eno glavnih nalog zadal boj proti mafiji. Ob boju proti mafiji pa se je Scalfaro spopadal tudi s težko vladno krizo v Italiji.

Iz obdobja njegove vladavine je morda najbolj odmevna politično-finančna afera s podkupninami, znana tudi kot Čiste roke (Mani Pulite), ki je vodila do razpada Craxijeve socialistične stranke.

Scalfaro je kot predsednik znal obdržati nevtralno držo, stran od vplivov svoje stranke, ki so jo pretresali notranji spori, zato si je v Italiji pridobil sloves nepodkupljivega, še poroča APA. Nek italijanski časnik je konservativnega politika, ki je redno hodil v cerkev in se v javnosti rad pojavljal z belim šalom, opisala kot "brezobzirnega moralista".

"Desetletja je bil vodilna osebnost v italijanski politiki in demokraciji, uteleševal je ideale in moralno integriteto," je v spomin na preminulega voditelja zapisal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Türk izrazil sožalje ob smrti Scalfara

Predsednik republike Danilo Türk je danes ob smrti nekdanjega predsednika Italije in dosmrtnega senatorja Oscarja Luigija Scalfara izrekel iskreno sožalje italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu. Ob tem je Napolitana prosil, naj prenese izraze sožalja tudi družini in prijateljem umrlega, so sporočili iz predsednikovega urada.

"Gospod Scalfaro nam bo ostal v spominu kot načelen in pokončen državnik, zavezan vladavini prava in spoštovanju ustavnega reda, kot borec za demokracijo in proti fašizmu," je v sožalnem pismu zapisal predsednik Türk, so še sporočili iz njegovega urada.