Kot se je danes izvedelo, je ukaz o začasni prekinitvi opazovalne misije v soboto sprejel generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi in sicer po "posvetovanjih z zunanjimi ministri arabskih držav, zaradi porasta nasilja, katerih žrtve so nedolžni civilisti", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja opazovalne misije Arabske lige Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi je že v petek sporočil, da se je nasilje v Siriji ta teden "močno" okrepilo, še posebej v mestih Homs, Hama in Idlib na severu in severozahodu države. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi od torka umrlo najmanj 232 ljudi, večinoma civilistov.

Namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli je ob odločitvi o začasni ustavitvi misije dejal, da bo sto opazovalcev, kolikor jih je trenutno v Siriji, do nadaljnjega ostalo v Damasku, ne bodo pa več opravljali svojih nalog.

Vlada v Damasku je ob tem generalnemu sekretarju Arabske lige al Arabiju očitala, da želi pred svojim nastopom v Varnostnem svetu ZN okrepiti pritisk na Sirijo in doseči posredovanje v državi, ki jo že deset mesecev pretresa krvavo nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Al Arabi naj bi namreč v ponedeljek skupaj s katarskim premierom Šejkom Hamado bin Džasimom al Tanijem nastopil v Varnostnem svetu ZN, kjer bo poročal o razmerah v Siriji. Al Arabi je sicer danes, pred odhodom v New York, izrazil upanje, da bosta Rusija in Kitajska spremenili stališče do osnutka resolucije o Siriji, ki v petek ni dobil podpore. Osnutku resolucije je namreč nasprotovala Rusija.

Evropske in arabske države v ZN so medtem začele pripravljati nov osnutek resolucije o Siriji, ki obsoja nasilje nad protirežimskimi protestniki. Besedilo osnutka večinoma sledi pobudi Arabske lige o mirnem prenosu oblasti in odstopu sedanjega režima pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada.

Na nujnost ukrepanja Združenih narodov so sicer spričo odločitve Arabske lige o začasni prekinitvi opazovalne misije opozorile tudi evropske države v ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija pa se je na odločitev Arabske lige danes odzvala z razočaranjem. "Ne razumemo, zakaj se na tak način ravna s tako koristnim instrumentom," je na poti v Brunej dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusija bi namreč podprla povečanje števila opazovalcev v Siriji, je Lavrovove besede povzela AFP.

Opazovalci Arabske lige so prispeli v Sirijo 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. Opazovalci so bili deležni ostrih kritik sirske opozicije in aktivistov, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja nad protestniki, ki je po podatkih ZN zahtevalo že več kot 5400 življenj.

Iz Sirije sicer tudi danes poročajo o novem nasilju. Po poročanju sirskega observatorija je bilo v državi ubitih najmanj 66 ljudi, med njimi 26 civilistov. Večino žrtev so zabeležili v Idlibu, Homsu in Damasku.

Sirski observatorij je sicer poročal tudi o več napadih na sirsko vojsko, pri čemer je bilo ubitih 26 vojakov in več vojaških dezerterjev, poroča AFP.

Sirska vojska naj bi sicer danes sprožila ofenzivo za ponovno vzpostavitev nadzora nad soseskami v vzhodnih predmestjih Damaska. Od tam so poročali o srditih spopadih med vojsko in dezerterji, pri čemer naj bi vojska uporabila tudi tanke in oklepna vozila.