Slednji je pred konferenco, prvim tovrstnim kongresom po letu 1965, ko je njegov brat Fidel oblikoval komunistično partijo, poudaril, da mora ta spremeniti način mišljenja.

Pri tem je obsodil korupcijo, birokracijo in inercijo v njenih vrstah ter se zavzel za popravilo "neumnosti" iz preteklosti. A to, kot je zagotovil, nikakor ne na račun obstoja kubanskega socializma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konferenca sicer predstavlja nadaljevanje kongresa partije aprila lani, na katerem so sprejeli kakih 300 ukrepov za reformo gospodarstva, katerih cilj je državo rešiti pred bankrotom. Tokrat pa se bodo poleg tega posvetili predvsem politični modernizaciji partije, ki na 11-milijonski Kubi šteje kakih 800.000 pripadnikov.

Eden najbolj opevanih ukrepov je omejitev mandatov odgovornih v partiji na dva petletna mandata, vključno z mandatom Raula Castra, ki je pri 80 letih predsednik državnega sveta, sveta ministrov in prvi sekretar partije.

Gre za revolucionaren ukrep v državi, ki ji je danes 85-letna ikona revolucije Fidel Castro vladal skoraj pet desetletij, preden je oblast leta 2006 predal bratu Raulu. Ta je bil pred tem 50 let obrambni minister.

Z njim naj bi pomladili partijo, saj je sam predsednik večkrat obžaloval, da niso znali primerno izučiti novih voditeljev, ki bi nasledili generacijo revolucionarjev iz leta 1959. Izmed 15 članov političnega komiteja partije, ki so bili izvoljeni aprila lani, so bili le trije mlajši od 65 let.

Partijci bodo na konferenci obravnavali tudi ukrep, katerega cilj je narediti konec vsakršni diskriminaciji - rasni, verski ali spolni - pri zaposlovanju v vladi ali partiji.

Prav tako pa bodo preučevali modernizacijo medijske ureditve na Kubi. Eden izmed ciljev naj bi bil razvoj "objektivnega in preiskovalnega novinarstva, ki bi omogočil odpravo samocenzure, birokracije, osladnega jezika ter banalnosti". Časopisi ter radijske in televizijske postaje na Kubi upravlja država, a oblasti so vedno bolj strpne do neodvisnih publikacij na spletu.

Od konference pa vsemu navkljub na splošno ni pričakovati kakih večjih učinkov. Na nobenem izmed dokumentov, ki jih bodo preučevali partijci, ni besede reforma, tudi sam Castro pa je v začetku meseca poudaril, da si ne bi smeli delati velikih utvar in imeti prevelikih pričakovanj. Pri tem je priznal, da že same gospodarske spremembe napredujejo le z velikimi težavami.