V Homsu, tretjem največjem sirskem mestu, ki ga tudi danes pretresajo sektaški napadi, streljanje in eksplozije, še vedno preučujejo četrtkovo dogajanje, ki so ga v opozicijskem Sirskem observatoriju za človekove pravice označili za grozljiv pokol in pozvali k neodvisni preiskavi. V četrtek naj bi bilo v tem mestu ubitih najmanj 33 ljudi, med njimi devet otrok.

Na videoposnetkih, objavljenih po spletu, je videti trupla otrok, zavitih v plastične vreče, pa tudi okrvavljena trupla ženske in otrok v neki hiši. Največ žrtev naj bi bilo v versko mešani četrti Karm al Zajtun, nasilje v tem predelu pa je eden od prebivalcev označil za rasno čiščenje. Po navedbah omenjenega observatorija je bilo sicer v četrtek v nasilju v Siriji skupaj ubitih najmanj 62 ljudi, od tega 43 civilistov. Nasilje se je nadaljevalo tudi danes, tako da naj bi se število ubitih povečalo na najmanj 100.

Podobna ofenziva tudi v Hami

Režimske sile naj bi namreč podobno ofenzivo kot v Homsu davi sprožile tudi v Hami, ki leži v osrčju države. Več ljudi naj bi bilo ubitih tudi v provinci Dara na jugu države, poročajo pa tudi o eksploziji avtomobila bombe v mestu Idlib na severu države, kjer število mrtvih ni znano. Štirje ljudje pa naj bi bili ubiti v drugem največjem sirskem mestu Alepo, ki prav tako leži na severu.

Če to drži, gre za prve ubite v Alepu od začetka vstaje marca lani. Od takrat so sicer režimu zveste sirske sile po ocenah Združenih narodov ubile več kot 5400 ljudi. Unicef pa je medtem danes objavil, da je bilo v 10 mesecih nasilja v Siriji ubitih najmanj 384 otrok, 360 otrok, med njimi več mlajših od 14 let, pa so priprli.

O razmerah v tej državi bo po napovedih še danes na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Članice tega najvišjega organa naj bi odločale o predlogu resolucije, ki ga je predložil Maroko. VS ZN doslej zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske ni uspelo formalno obsoditi Sirije. Moskva je že dala vedeti, da bo nasprotovala tudi zadnjemu predlogu, čeprav je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon članice sveta danes pozval, naj glede Sirije govorijo z enim glasom. "Upam, da bo VS ZN sposoben ukrepati," je dejal Ban.

Tokratni predlog resolucije v veliki meri sledi načrtu Arabske lige, ki ga je slednja soglasno sprejela minuli konec tedna. Ta med drugim predlaga, da bi al Asad oblast predal namestniku, ob tem pa poziva k svobodnim volitvam in reformam. Damask je predlog že zavrnil kot vmešavanje. Pred VS ZN bo v ponedeljek nastopilo tudi vodstvo Arabske lige. V njeni opazovalni misiji za Sirijo so danes opozorili, da se je nasilje v državi občutno poslabšalo.