"Bil sem pripravljen predstaviti svojo obrambo, je pa po zakonu predvideno, da mora biti na prvem zaslišanju tudi odvetnik," je novinarjem dejal Sanader, ko je zapustil stavbo državnega tožilstva v Zagrebu. Pojasnil je, da je njegov odvetnik Čedo Prodanović bolan in da so zaslišanje prestavili na 13. februar.

Hrvaški mediji so pred današnjim narokom poročali, da sta službeno odstotna tudi druga dva Sanaderjeva odvetnika, Jadranka Sloković in Goran Suić, zato bi lahko zaslišanje potekalo le v primeru, če bi Sanaderju dodelili odvetnika po službeni dolžnosti. Podobno se je zgodilo že minuli petek, ko so zaslišanje prestavili na danes.

Na Hrvaškem pričakujejo, da Sanader po zaslišanju najverjetneje ne bo več osumljenec, ampak obtoženec. Tožilstvo v Zagrebu je minuli ponedeljek že vložilo obtožnico proti bivšemu predsedniku uprave Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) Ivanu Mravaku zaradi prodaje poceni elektrike podjetjema TLM v Šibeniku in Aluminij v Mostarju.

Med preiskavo, ki je potekala leto in pol, so ugotovili, da je Mravak prodajal poceni elektriko Aluminiju med letoma 2007 in 2010, obenem pa so bili v Hepu prisiljeni povečati uvoz elektrike, ki so jo na trgu plačali po občutno višjih cenah, kot so jo prodajali Aluminiju. Mravak naj bi to storil po Sanaderjevem naročilu.

Hrvaški mediji so v začetku leta poročali, da naj bi Sanader organiziral celotno zadevo zaradi njegovih osebnih koristi od nemško-ameriške družbe Daimler-Chrysler, ki ima delež v mostarskem Aluminiju. Proizvodnja šibeniškega TLM pa je v veliki meri odvisna od sodelovanja z Aluminijem, ki je eden največjih izvoznikov v BiH.

Poleg Mravaka sta obtožena tudi njegov bivši svetovalec, upokojeni general hrvaške vojske Ivan Kapular, in bivši član nadzornega odbora Hepa Zdenko Jurčić. Kapularja bremenijo, da je od Mravaka zahteval, naj Hep njemu in njegovi družini plača počitnice v vrednosti 41.000 kun (5470 evrov). Mravak in Jurčić pa naj bi sklepala fiktivne pogodbe, s katerimi sta oškodovala Hep za 307.000 kun (41.000 evrov).

Priči tožilstva bosta bivši podpredsednik vlade Damir Polančec in bivši direktor TLM Ivan Koštan, ki sta bila osumljenca v začetku preiskave leta 2010.

Mravak je decembra lani dosegel dogovor s protikorupcijskim uradom v razvpitem primeru Fimi-media, v katerem naj bi oškodovali državni proračun za najmanj 13,5 milijona evrov. Mravak je priznal je, da je na zahtevo bivšega direktorja hrvaške carine Mladena Barišića leta 2007 prispeval 600.000 kun (80.000 evrov) za črne sklade HDZ. Sodišče ga je obsodilo na leto in pol zapora, pri čemer so upoštevali, da je bil bivši direktor Hepa med preiskavo šest mesecev v priporu.

O upravičenosti obtožnice v primeru Fimi-media, v katerem je prvoobtoženi Sanader, bo obtožni svet zagrebškega sodišča razpravljal 10. februarja. Zaradi omenjenih črnih skladov strank pa je med obtoženci tudi HDZ kot pravna oseba.