Nasprotniki hrvaškega članstva v EU menijo, da je referendum treba razveljaviti, ker po njihovem mnenju zakon o referendumu ni v skladu z ustavo. Predstavnik Gibanja za Hrvaško - ne v EU Dražen Keleminec je dejal, da bi bila za veljavnost referenduma po veljavnem zakonu o referendumu potrebna udeležba večine volivcev. Ker se je referenduma udeležilo le dobrih 43 odstotkov volivcev, je ocenil, da referendum ni bil uspešen. "Zato od volilne komisije zahtevamo, da razveljavi referendum, saj so ga izvedli v nasprotju z zakonom," je dejal Keleminec. Že prejšnji teden je na državnem tožilstvu vložil kazensko ovadbo proti zunanji ministrici Vesni Pusić, ker naj bi grozila volivcem, če na referendumu ne bodo podprli hrvaškega članstva v uniji.

Gibanje za Hrvaško - ne v EU se sklicuje na 6. člen zakona o referendumu, ki določa, da je referendum veljaven, če ga podpre večina udeležencev in sicer pod pogojem, da se je udeležila polovica volilnih upravičencev. Sicer pa omenjeni člen tudi navaja, da obstaja izjema, če je določa hrvaška ustava. Hrvaški sabor je leta 2010 ravno zaradi vstopa Hrvaške v EU z ustavnimi spremembami omilili pogoje za referendum in odločili, da namesto dotedanje več kot 50-odstotne večine vseh volivcev za potrditev vstopa Hrvaške v EU zadošča večina volivcev, ki gre na volišča. Ustavne spremembe so objavljene v uradnem listu junija 2010 ter so zapisane v četrti alineji 78. člena hrvaške ustave. Nato so lani v saboru sprejeli nov zakon o referendumu, na katerega se sklicujejo tudi v Gibanju za Hrvaško - ne v EU.

Nasprotniki vstopa Hrvaške v EU se očitno ne morejo sprijazniti s porazom na referendumu. Danes so zahtevali tudi nove parlamentarne volitve, saj menijo, da je levosredinska vlada na nedeljskem referendumu izgubila zaupanje, glede na to, da je bilo članstvo Hrvaške v EU med prednostnimi nalogami njihovega predvolilnega programa. Po mnenju nasprotnikov vstopa v EU v saboru tudi sploh ni opozicije. Keleminec se je danes pritoževal tudi zaradi posredovanja policije, ki je njega in še nekaj članov gibanja prijela med sobotnimi protesti v Zagrebu, ko so poskusili sneti zastavo EU na Trgu bana Jelačića. V Gibanju za Hrvaško - ne v EU je zbranih približno 15 večinoma desničarskih zunajparlamentarnih strank in društev, ki so bile neuspešne tudi na decembrskih parlamentarnih volitvah. Na njihovih shodih proti hrvaškemu članstvu v EU se praviloma ni zbralo več kot nekaj sto ljudi.