Kot je za današnjo izdajo dnevnika Vilaggazdasag povedal direktor Michelinove madžarske podružnice Paul Young, je bilo sodelovanje z madžarsko vlado od leta 1996 odlično, odkar pa je pred 18 meseci oblast prevzela Orbanova desnosredinska stranka Fidesz, se je "vse drastično spremenilo".

Kot je pojasnil Young, madžarska vlada otežuje delovanje tujih podjetij v državi, predvsem z visokimi kriznimi davki, ki jim jih nalaga. "Zaradi obnašanja trenutne vlade, novih davkov in novih zakonov, je gospodarsko okolje nepredvidljivo," je poudaril.

Nekdaj je bilo po besedah Younga mogoče operacije podjetja načrtovati dolgoročno, danes pa ni moč napovedati, kdaj bo širilo dejavnosti, ki bi sicer izboljšala konkurenčnost tovarne v mestu Nyiregyhaza na severovzhodu Madžarske, in ustvarile nova delovna mesta.

Francoski gumarski velikan je od leta 2005 v proizvodnjo v Nyiregyhazi vložil 100 milijonov evrov. Ta tovarna zaposluje 1050 ljudi in letno proizvede dva milijona gum, primernih za visoke hitrosti. Po besedah Younga je nameraval Michelin letno proizvodnjo povečati na med osem in deset milijonov pnevmatik.

Pod drobnogledom beneške komisije

Komisija za demokracijo skozi pravo pri Svetu Evrope, bolj znana kot Beneška komisija, bo preučila osem spornih zakonov, ki so jih nedavno sprejeli na Madžarskem. A vodja komisije Thomas Markert je danes v Strasbourgu povedal, da bo Budimpešto težko prepričati k uvedbi kakih sprememb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Madžarskem je 1. januarja v veljavo stopila nova ustava. Ta prinaša nove zakone, ki so doma in v Evropi naleteli na ostre kritike, saj naj bi med drugim ogrožali neodvisnost pravosodja, centralne banke in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Evropska komisija je zaradi tega minuli teden sprožila tri pravne postopke proti Madžarski.

Vodja Beneške komisije, ki je nastopil na zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, pa je danes dejal, da omenjeni zakoni odražajo politično voljo, zato bo težko doseči njihovo dopolnitev. Kljub temu so parlamentarci 47-članske panevropske organizacije Beneško komisijo, neodvisno svetovalno telo Sveta Evrope pri ustavnih vprašanjih, pozvali, naj oblikuje mnenje o petih novih madžarskih zakonih.

Komisija bo tako preučila zakone o svobodnem pretoku informacij, ustavnem sodišču, tožilstvu, narodnosti in zaščiti družine. Je pa že pred tem začela preučevati tri druge zakone, ki zadevajo pravosodje, verske svoboščine in parlamentarne volitve.

Že junija lani je Beneška komisija izrazila zaskrbljenost zaradi procesa nastajanja madžarske ustave, ki je bil po njenem mnenju netransparenten, prav tako pa je ugotovila pomanjkljivosti v dialogu med vladno večino in opozicijo v parlamentu. Pomisleke je komisija junija izrazila tudi glede nekaterih vsebinskih delov ustave.