Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je italijanski premier afganistanskemu predsedniku zagotovil podporo Italije pri težavnem spravnem procesu s talibani v Afganistanu. "Italija se ne bo odpovedala Afganistanu. Tudi po vojaškemu umiku iz Afganistana se odgovornost in partnerstvo Italije ne bo zmanjšalo," je po uro dolgem srečanju s Karzajem zagotovil Monti.

Afganistanski predsednik in italijanski premier sta ob tem tudi podpisala sporazum o dolgoročnemu sodelovanju in italijanski podpori v Afganistanu. Podobne sporazume naj bi Karzaj v petek podpisal v Parizu s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in v Londonu z britanskim ministrskim predsednikom Davidom Cameronom.

Italija ima trenutno v Afganistanu 4000 vojakov, po načrtih pa naj bi se italijanski kontingent v okviru Natovih sil (Isaf) iz dežele pod Hindukušem umaknil leta 2014.

Podobno kot Italija je sicer v preteklosti podporo po odhodu vojakov iz Afganistana obljubila Nemčija, kjer so prav danes v bundestagu podprli podaljšanje vojaške misije do naslednjega leta, hkrati pa podprli zmanjšanje števila nemških vojakov v deželi pod Hindukušem s sedanjih 5350 na 4400 vojakov 1. januarja 2013. Za novi mandat nemških vojakov v Afganistanu je glasovalo 424 od 569 poslancev, 107 jih je bilo proti, 38 poslancev se je vzdržalo, poroča dpa.