Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal neimenovani predstavnik palestinskih oblasti, je "pripravljalnih" pogovorov o obnovitvi neposrednih pogajanj konec, razen če se pogoji ne bodo spremenili. Dodal je, da izraelska stran na srečanju v sredo zvečer ni predložila svojih predlogov glede meja in varnosti. Palestinski predsednik Mahmud Abas se bo sicer 4. februarja posvetoval z Arabsko ligo, preden se bo dokončno odločil, kako naprej. O tem naj bi se prihodnji teden posvetoval tudi s palestinskim vodstvom.

Bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, EU, Rusija in ZN, je septembra lani sprejela izjavo, ki poziva Izrael in Palestince k pogajanjem s ciljem doseči trajni mirovni sporazum do konca tega leta. Četverica je ob tem tudi predlagala korake, kako doseči uspeh, in sprtima stranema postavila roke. Tako naj bi po pripravljalnem srečanju v treh mesecih podali celovite predloge glede ozemlja in varnosti, tri mesece kasneje pa dosegli še bistven napredek pri teh vprašanjih. Prvi rok je, vsaj po trditvah Palestincev, začel teči 26. oktobra lani, ko so se odposlanci četverice v Jeruzalemu ločeno sešli z izraelskimi in palestinskimi predstavniki.

Četverica je po tem srečanju namreč objavila sporočilo, po katerem sta se strani strinjali, da v treh mesecih predložita celovite predloge glede meja in varnosti. A Izraelci so drugačnega mnenja, saj je po njihovem prepričanju trimesečni rok četverice začel teči 3. januarja, ko sta se strani prvič po 15 mesecih odsotnosti dialoga v Amanu sešli na pogovorih, ki naj bi bili priprava na prava mirovna pogajanja. Obisk na Bližnjem vzhodu medtem nadaljuje visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki se je danes v Amanu sestala s palestinskim predsednikom Abasom.

Kot je dejala po srečanju, napoved Palestincev, da se ne bodo več pogovarjali z Izraelci, ne pomeni, da sta strani zašli v slepo ulico. "Mislim, da ne gre za slepo ulico. Vem, da predsednik Abas skrbno premišljuje o tem, kako naprej. Zanj bo srečanje Arabske lige v Kairu izjemnega pomena," je poudarila. Ashtonova je Abasa poskušala pregovoriti v nadaljevanje neformalnih pogovorov z Izraelom, vendar za zdaj ni jasno, ali je bil ta njen zadnji poskus prepričevanja uspešen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.