Ameriški predsednik Barack Obama je ukaz za operacijo izdal v ponedeljek, kmalu po svojem torkovem govoru o položaju v državi pa je že poklical očeta ugrabljene 32-letne Američanke Jessice Buchanan in mu posredoval dobro novico. Uradno je bil motiv za reševalno operacijo pešajoče zdravje Buchananove, Obama pa je s tem najverjetneje zbral nekaj točk za svojo ponovno izvolitev. "Kot vrhovni poveljnik oboroženih sil sem zelo ponosen na vojake, ki so opravili to misijo, in na predane profesionalce, ki so podprli njihova prizadevanja. ZDA ne bodo trpele ugrabljanja svojih državljanov in si bodo na vse načine prizadevale, da zagotovijo varnost državljanov in kaznujejo ugrabitelje," je v pisni izjavi po operaciji sporočil Obama.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so se pripadniki posebne enote "SEAL Team 6" s padali spustili na tla blizu tabora ugrabiteljev v bližini mesta Adado in hitro končali svoje delo. Eden izmed somalijskih piratov Bile Husein je za AP povedal, da so Američani ubili devet ugrabiteljev, tri pa so odpeljali s seboj. Američanko in 60-letnega Danca Poula Hagena so s helikopterjem prav tako odpeljali v ameriško vojaško oporišče Camp Lemonnier v Džibutiju. To oporišče je namenjeno lovu na skupine, povezane s teroristi Al Kaide, in pirate.

Somalijski pirati naj bi imeli zadnje čase zaradi mednarodnega pritiska težave z ugrabljanjem ladij in se odločajo za ugrabitve ljudi na kopnem. Hagena in Buchananovo so ugrabili oktobra lani v mestu Galkayo, ki je bilo pod nadzorom provladne milice. Prebivalci naj bi od tolpe celo zahtevali, da talca, ki sta za Danski svet za begunce delala pri razminiranju, izpusti. Z ugrabitelji se je pogajala tudi danska organizacija, vendar brez uspeha.

Obama naj bi pretekli teden dobil informacije, da se zdravstveno stanje Buchananove slabša, zato naj bi naročil izdelavo načrta za rešitev. Po besedah predstavnice danske organizacije Buchananova sicer ni bila tako zelo bolna, vendar pa je potrebovala zdravila. Somalijski kriminalci imajo v svojih rokah še več talcev. Med njimi britanskega turista, dva španska zdravnika in ameriškega novinarja, ki je bil ugrabljen v soboto.